Ciorba de raci ca la bunica mea, la Grindeni-

O sa-mi fie oarecum greu sa reproduc cu fidelitate reteta acestei ciorbe oltenesti… A trecut mult timp de cand am plecat de acasa si bunica- Dumnezeu s-o ierte, a plecat dintre noi. Tin minte insa aroma si gustul deosebit al acestei ciorbite de post. Totdeauna cand venea la noi o puneam s-o faca.
La noi, la olteni se cultiva niste ardei pe care nu i-am mai gasit in nici o alta parte din tara. Se numesc ardei romanesti, au aspect de ardei gras, sunt ciupitori si cand sunt copti-rosii-se insira pe sfoara si se usuca, pastrandu-se astfel pentru macarile delicioase ale iernii. Se gatesc cu ei si ardei umpluti cu carne-raci cu carne-si ciorba si mancarica scazuta de post.

Avem nevoie de 1.5-2 l de zeama de varza-nelipsita din ciorbele iernii oltenesti

-1 morcov

-1 pastranac

-200g faina

-4-5 linguri de malai

-piper

-3-4 fire de praz, din acela copt, cu capat alb ce pocneste in dinti

– 5-6 linguri de bulion

-sare dupa gust

– cateva linguri de ulei

– leustean-verde sau uscat daca este iarna

-10-15 ardei romanesti, in functie de cat sunt de mari

Se incepe prin a curata ardeii de cozi si seminte. Se curata mai bine cand sunt un pic umezi, astfel nu se sparg. E bine sa purtati manusi daca folositi ardei oltenesti, altfel o sa va usture mainile. Se curata bine ardeiul de seminte si vinisoarele iuti si se spala in cateva ape. Puteti folosi si ardei gras, daca nu gasiti ardei romanesc. Insa sunt de preferat ardeii uscati.

Intre timp, zeama de varza se pune la fiert intr-o oala suficient de incapatoare, sa aiba loc ardeii toti si zeama in care trebuie sa pluteasca. Dupa ce da cateva clocote si ii piere spuma, apoi se adauga morcovul si pastranacul tocate marunt si se lasa sa fiarba la foc domol.

Prazul se toaca marunt si se caleste in cateva linguri de ulei, pana se inmoaie bine. Se adauga bulionul si se amesteca in continuare . Cateva linguri de praz astfel distuit se adauga in oala cu celelalte ingrediente, in ce a ramas se ploua faina si malaiul, amestecand bine sa nu se faca cocoloase. Se adauga cateva linguri de apa si se tine compozitia pe foc, pana se ingroasa si la sfarsit se adauga piper macinat-optional.

Cu compozitia astfel preparata, se umplu ardeii spalati in prealabil. Se unge bine cu faina capatul deschis al ardeiului sa nu se goleasca in timpul fiertului, iar la varful ardeiului se face o crestatura, sa nu se umfle sa dea umplutura  afara. Se pun pe rand in oala clocotinda si se fierb la foc domol aproximativ 45 minute. Daca scade prea tare zeama, se adauga apa. Dupa ce s-a oprit focul se adauga leusteanul tocat marunt.

Se serveste cu paine calda sau malai coapte in test(sau la cuptorul modern, daca nu aveti test). O sa revin cu reteta de malai data viitoare.

Pofta mare

Reclame

9 comentarii

Din categoria RETETE CULINARE

9 răspunsuri la „Ciorba de raci ca la bunica mea, la Grindeni-

  1. N-am știut că ești și tu olteancă. Ca mine.

    Apreciază

  2. Da 🙂 am vazut si eu citind postarea de azi.

    Apreciază

  3. JK Bevill - Lost Creek Publishing

    Reblogged this on lost creek publishing.

    Apreciază

  4. Foarte buna ciorba asta de la Ostroveni. Fiind „orăşean”, mă bucur ca am gasit un blog de „grindean”

    Apreciază

  5. Pingback: Raci oltenesti in sos de rosii si ardei copti - Retetele lui Ovidiu

  6. Dorina

    Este delicioasa min special dupa sarbatori.Soacra mea ,Dumnezeu sa o odihneasca ,ne facea in fiecare an mdupa Sf Ion. Multumesc pentru reteta.Aceasta este cea originala.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s