varza cu taietei

O sa scriu astazi o reteta invatata de la mama iubitului meu, ca sa pastrez oarecum echilibrul…

E o reteta simpla si gustoasa, indiferent daca este facuta de dulce sau de post

Aveti nevoie de:

-o varza potrivita-acra sau proaspata

– 200 g taietei de casa-merg si taietei din comert, daca nu aveti timp sa faceti in casa

-3 linguri de bulion, sau 5-6 rosii

– 200 ml de ulei-sau 3 linguri de untura daca nu vreti de post

– 2 foi de dafin, cimblu, piper, sare dupa gust-daca este cazul,

– o lingurita boia de ardei-dulce sau iute, dupa gust

Daca varza este acra nu se adauga sare.  Daca este dulce, pe langa sare se adauga putina sare de lamaie, sa prinda un pic de gust

 

Pentru taieteii de casa aveti nevoie de:

– 2 oua

– 2 gaoci de ou cu apa

– un varf de cutit de sare

– faina cat cuprinda sa iasa un aluat ca de paine, doar putin mai tare.

Se framanta bine ouale cu apa sarea si faina, apoi pe planseta f bine infainata se pune cate o bucata de aluat de marimea unui mar mic, ce se intinde cu sucitorul pana devine stravezie. Daca incepe sa se lipeasca de masa de lucru sau sucitor, adaugati faina. Nu strica taieteii. Foaia astfel obtinuta se intinde pe o suprafata plana, pe un servet sau hartie, la uscat. Cand se simte uscata la pipait, se intoarce pe partea cealalata. Se procedeaza la fel pana se termina aluatul.

Cand foaia nu se mai lipeste de mana si e suficient de zvantata, se ruleaza si se taie fasii subtiri pe latime. Se aerisesc bine taieteii obtinuti si se lasa pe o suprafata uscata si calduta sa se usuce. Nu trebuie sa stea lipiti unul de altul pentru ca se lipesc si nu mai fierb dupa aceea .Mie imi place sa fac vara taietei, pentru ca pot sa-i usuc la soare si toata operatiunea dureaza extrem de putin, dar se pot face la fel de bine oricand, in bucataria incalzita si fara umezeala. Nu este nevoie sa se usuce de tot cand ii puneti la fiert, e suficient sa nu se mai lipeasca intre ei.

Varza se toaca fideluta, iar daca este proaspata se freaca cu putina sare gunjoasa. Recomand folosirea sarii grunjoase pentru gatit, deoarece e mai naturala, nu este recristalizata si nici nu contine ferocianura de potasiu (E536 – ferocianura de potasiu), cianura folosita de producatori pentru a evita umezirea si lipirea sarii.

Intr-o cratita incapatoare se pune uleiul la incins si se adauga bulionul amestecand continuu 1-2 min, sa se rumeneasca un pic.  Se adauga varza tocata si se mesteca in continuare, sa nu se prinda de fund, pana sticleste ca ceapa rumenita. Nu punem ceapa in varza, pentru ca va iesi o mancare mult prea grea si foarte daunatoare pentru sanatate. Cand s-au amestecat bine toate ingredientele se adauga apa suficienta cat sa cuprinda toata compozitia. Se lasa la fiert la foc potrivit pana scade apa. Gustati varza si daca nu este suficient de fiarta, mai adaugati apa, pana se patrunde bine. Varza cu foaia groasa ce se gaseste acum pe piata fierbe f greu. Atentie, varza trebuie sa fie scazuta bine atunci cand o servim, asa cum este varza calita. Trebuie mestecat foarte des in timp ce scade apa, sa nu se prinda de fundul vasului deoarece atunci capata un miros si un gust destul de rele.

In timp ce fierbe varza se adauga  boiau  de ardei, piper macinat, cimbru si foile de dafin. Daca varza este noua, se adauga si sarea de lamaie dizolvata in putina apa. Boiaua de ardei nu se pune odata cu bulionul , deoarece prajita capata un gust amarui si schimba gustul mancarii.

Cand considerati ca varza nu mai are mai mult de 15-20 min pana e gata, puneti taieteii la fiert in 1.5 l de apa cu sare. Se pune intai apa la fiert, cu un varf de lingura de sare si abia dupa ce apa da in clocot se adauga taieteii. Se mesteca in ei pana incep sa clocoteasca din nou, sa nu se prinda unul de altul si astfel sa ramana cruzi la mijloc. Daca aveti taietei facuti in casa, se fierb 10-12 minute, pentru ca se patrund mai greu. Daca sunt taietei cumparati, este suficient timpul inscris pe punguta.

Cand varza este gata se opreste focul, se strecoara taieteii si se amesteca cat sunt inca fierbinti. Se serveste ca atare, sau ca si garnitura pentru snitel de porc, sau de pui. Daca nu vreti o mancare de post, apa care se adauga in varza pana se fierbe, poate fi inlocuita cu supa de pui, iese  mai savuroasa.

Este o mancare care nu necesita o mare indemanare, se face usor si relativ repede. Este gata in aproximativ 45 de minute de cand te-ai apucat sa toci varza.

Puteti pune peste varza taietei doar cat pentru portia curenta din farfurie. Mie imi place insa sa amestec toate ingredientele la finalul mancarii si s-o las peste noapte la frigider. Astfel gusturile se intrepatrund si mancarea este mult mai buna a doua zi.

Potfa mare!!

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria RETETE CULINARE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s