Sarmale oltenesti

O sa-mi cer scuze ca am parasit atata timp blogul asta.. Am avut o perioada f grea, o perioada ce mi-as dori sa se termine ieri. In fine…

Pentru sarmale avem nevoie de:

– 1 kg ce carne de porc, fara prea multa grasime

– 5 cepe mari

– o mana de orez

-cimbru, piper, sare, o foaie de dafin, boia de ardei iute (sau dulce, dupa gust)

– 2 oua

– 200 g bulion de rosii

– o varza acra, cu foi subtiri, potrivita ca marime.

Carnea se toaca prin sita mare, sau marunt cu cutitul, daca aveti rabdare. Ceapa se curata si se toaca marunt, apoi se distuie cu o lingura de ulei si sare pana devine sticloasa, fara sa se prajeasca. Dupa ce se opreste focul se adauga peste ea boiaua de ardei. Dupa ce s-a racorit se amesteca cu carnea tocata, mana de orez spalata, sare, piper si cimbru dupa gust. Se adauga ouale si se amesteca bine. Varza se spala si foile se desfac una cate una, usor sa nu se rupa. Se clatesc din cateva ape, daca varza este prea acra. Se scurg, se portioneaza foile si se impaturesc sarmalele . Se intinge faia de varza si se aseaza pe ea compozitia de carne tocata, de marimea unui  ou de gaina. Se ruleaza pana aproape de jumatatea foii, apoi se aduna marginile laterale catre mijloc si se ruleaza in continuare pana la capat. Trebuie sa fie bine impaturite, sa nu se verse in timpul fierberii. Varza ramasa se toaca marunt.

Intr-o oala cu fundul gros, de 4-5 kg se aseaza pe rand prima data varza tocata, cat sa acopere fundul oalei, apoi sarmale, din nou varza tocata, 2 lg de bulion, din nou sarmale. Se continua asa pana se aseaza in oala toate sarmalele. Din loc in loc varza tocata se impaneaza cu cate o bucata de slanina afumata cu soric. Ultimul strat trebuie sa fie de varza tocata. Se adauga apa si se fierb la foc domol, 3-4 ore, pana cand varza este moale si poate fi taiata usor cu furculita. Pe marginea oalei se indeasa crengute de cimbru si cand sarmalele mai au cam 30 de minute de fiert, se presara  foaia de dafin maruntita, sa-si lase aroma,  fara sa se amestece prea tare cu restul aromelor din oala. Se adauga apa de cate ori este nevoie pe timpul fierberii, sa nu scada prea mult, deoarece varza se poate prinde de fundul oalei si se afuma, dand astfel sarmalelor un gust neplacut.Se gusta zeama, iar daca mai are nevoie se adauga putina zeama de varza.  Nu trebuie sa scada foarte mult apa, sarmalele sunt mai savuroase servite cu putina zeama si varza tocata alaturi. Se servesc fierbinti cu mamaliguta calda si ardei iute. Sau cu paine proaspat scoasa din cuptor.

Pofta mare!

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria RETETE CULINARE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s