Ciorba de perisoare

Tanjesc demult dupa o ciorba de perisoare, ca la mama acasa. Duminica asta mi-am luat inima in dinti si am facut. Vreau sa va impartasesc si voua reteta.

Pentru ciorba avem nevoie de:

– 1 morcov mare

– 2 cepe potrivite

– 1 pastranac

– o jumatate de radacina de telina

– 2 cartofi

– 4 oua

– 1 kg de carne tocata

– sare, piper, cimbru

– o legatura de leustean

– o cana de zeama de varza- aprox 300 ml

– 3-4 rosii, sau 4 linguri de bulion, preferabil facut in casa

Se curata legumele si se spala bine.

Se toata toate marunt, 1  ceapa cubulete, morcovul, pastranacul, telina si cartofii date pe razatoarea mare.

Se pun la fiert intr-o oala cu 3 litri de apa si putina sare. Se aduna spuma de cate ori este nevoie.

Separat carnea tocata se amesteca cu ceapa ramasa, tocata marunt, 2 oua, sare, piper, cimbru dupa gust.

Se pune deoparte acest amestec, iar in oala in care fierb legumele se adauga rosiile taiate cubulete si zeama de varza. Am vazut ca multi recomanda ca zeama de varza sa fie fiarta in alt vas in prealabil. La mine in casa, in Oltenia, niciodata nu procedam asa. Varza se mureaza cu multa zeama, care odata cu fermentarea si acrirea ei, se limpezeste. Se trage zeama de varza din putina, ca si vinul, pe cep. Este limpede si parfumata si nu necesita fierbere inainte de a fi pusa in oala. Dincontra.

Cand zeama astfel obtinuta incepe sa fiarba, se adauga perisoarele. Cu mana umeda se formeaza bilute cam de 3-4 cm in diametru, care se adauga pe rand in ciorba clocotinda. Daca intre timp zeama inceteaza din fiert, va opriti cu pusul perisoarelor pana incepe sa clocoteasca din nou. Se pun toate perisoarele in ciorba si se lasa la foc domol, sa fiarba carnea, aproximativ o jumatate de ora.  Totdeauna se gusta mancarea inainte de a o trage la o parte de pe foc. Daca mai necesita sare, sau zeama de varza, mai adaugati si mai lasati sa dea cateva clocote. Cand perisoarele se ridica la suprafata inseamna ca ciorba este gata. Se opreste focul si se bate oala cu 2 oua batute usor si amestecate cu cateva linguri de zeama, sa nu se formeze bucati prea mari, ci sa se imprastie zdrente de ou uniform in toata oala. La sfarsit se adauga leustean tocat marunt. Se serveste fierbinte, eventual cu 2 linguri sanatoase de smantana in bol si un ardei iute langa.

Pofta mare!!

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria RETETE CULINARE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s