Superiori

Vine iarna, cititorule. Am simţit-o aseară, în drum spre casă. Strânge din ce în ce mai tare frigul iar vântul e tăios şi rece. Prea rece pentru oamenii ce s-au obişnuit cu toamna blândă de până acum.

Aseară în staţia de autobuz am întâlnit un căţeluş. Slab, cu burtica umflată, zgribulit… Se plimba grăbit de la om la om, căutându-şi probabil pe cel pe care-l considera stăpân. Cunoşti tristeţea din ochii copiilor? Tristeţea din ochii  unui animaluţ te face să lăcrimezi dacă nu ai inima de piatră.

A rămas descumpănit când o tânără l-a strigat şi l-a chemat lângă ea. A stat în loc, dar nimeni nu s-a atins de el. Nu avea nimeni nici măcar o bucăţică de pâine să-i arunce. A alergat dupa două fete grăbite, gândindu-se probabil ca paşii lor îl vor duce lângă un suflet cald. Aştepta nerăbdator lângă usile deschise ale autobuzelor, dând impresia că ar vrea şi el să urce şi totuşi a rămas în staţie. Poate că cel care îi arătase şi lui un picuţ de afecţiune plecase cu autobuzul spre o destinaţie necunoscută. Şi-l lăsase acolo, să-l aştepte credincios şi trist să revină. O mai fi avut de gand să revină, sau a înşelat un sufletel necajit?

A venit într-un final şi autobuzul meu. Am urcat toţi, staţia a rămas goală, doar un căţel pricăjit cu ochişori mari şi trişti, a rămas aşteptând în faţa uşilor ce i s-au închis în faţa. Am şi acum un nod în gât. Ne considerăm stăpânii lumii, rasa superioară, asemănătoare demiurgului. După chipul şi asemănarea lui. Şi totuşi, cea mai crudă şi mai nepăsătoare rasă de pe pământ. Ne deranjează haitele de maidanezi de pe stradă, ne e teamă de ei, când nu sunt de fapt decât niste suflete calde în căutare de dragoste. Au atâta iubire de dăruit!

Ce-au primit  în loc de la noi, rasa superioară? Lovituri, vorbe urâte şi izgoniri. Toţi au avut cândva un stăpân. Unul crud şi nemilos, pe care l-a încurcat o nouă gură de hrănit, un animal de îngrijit. Ce-a cerut animălutul? Un rest de mâncare şi o mângâiere. Sunt în stare să răstoarne lumea pentru o mângâiere. Ce le oferim noi? Noi, rasa asta „superioară”? În ce constă oare superioritatea noastră?

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria jurnal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s