Moartea unui regizor

Nu am vrut sa scriu astazi despre subiectul care incinge la propriu toate posturile de televiziune, toate ziarele, revistele, radiourile. Totusi…

Da, a murit Sergiu Nicolaescu, la varsta venerabila de 82 de ani. S-a stins suspect, dupa ce medici de renume i-au gresit initial, tragic, diagnosticul. Sunt convinsa ca daca avea pus de la inceput un diagnostic corect si era operat la timp, nu apareau atatea complicatii care sa duca la moartea lui, chiar daca varsta ii era inaintata. Era totusi un om verde.  Nimeni insa nu vorbeste despre asta, nuuu…. Presa noastra este intr-o contiua cautare de senzational si sigur ca-l vaneaza pe om de cand s-a internat in spital. Probabil dau recompense celor care din lipsa de ocupatie suna la redactii si le vand pontul. Din momentul internarii in spital, pana maine, cand trupul neinsufletit va fi ridicat, un reporter va fi permanent la datorie la poarta spitalului, in vesnica vanatoare de declaratii, durere, senzational. Ca si la moartea actorului Serban Ionescu, vor fi disecate lacrimile rudelor, durerea din ochii fiecaruia, doliul, felul in care merge, in care se manifesta, declaratiile „apropiatilor”. Imi repugna si practica asta si faptul ca imi dau seama ca astfel de stiri prind la public, astea sunt cautate. In goana lor dupa senzational, nu mai exista intimitate, nu mai exista durere sufleteasca, totul este despuiat si aratat gol multimii avide de sange.  Nu conteaza ce simt cu adevarat rudele, ce e in sufletul lor, cu cat persoana vanata este mai cunoscuta, cu atat vanatoarea este mai cruda si mai apriga.

Se tot duc oameni de valoare in ultimul timp. Indiferent ce s-ar spune despre Sergiu Nicolaescu, a fost un om valoros. Ca a fost preferatul cuplului Ceausescu, ca a avut convingeri socialiste, ca a facut filme cu tematica pentru a ridica in slavi comunismul, ca mama naiba stie ce-a mai facut sa ajunga cel mai prolific regizor de pe la noi, important ramane doar faptul ca a fost cu adevarat un profesionist. Un om pasionat de ceea ce face, indragostit de profesia aleasa, de calea pe care a urmat-o in viata. Nu am pierdut politicianul Sergiu Nicolaescu. Ca politician a fost un nimeni, un dezastru. Am pierdut un om serios si dedicat, un regizor care a stiut sa faca filmul romanesc cunoscut intr-o epoca in care nu se stia despre noi aproape nimic, a avut curajul sa faca pe langa filme cu tenta comunista si comedii bune si filme istorice legendare. Multi il injura acum, multi se dezic de el, desi pe vremea cand filmele lui Sergiu Nicolaescu rulau in toate cinematografele din tara, ingrosau cu totii randurile celor care intrau cu placere in sala de cinema. Ca asa este la noi… frustarea si veninul se varsa tot abia atunci cand cel care a fost obiectul urii atat de mult timp inabusita, nu mai poate riposta.  Pe sistemul triumfal „na, ca ti-am supravietuit! ce-ai facut tu ma mai mult ca mine in viata? vreo 30 de filme? ei si ce? te-am bagat in pamant tot eu, o sa traiesc mai mult ca tine!” De parca viata lor ar conta cine stie ce in ochii altcuiva. Nu conteaza pana la urma decat ce ramane in urma omului. Opera sa va ramane, contestata sau nu, mai cunoscuta decat vor fi vreodata tot felul de capodopere actuale.

Poporul asta avea o vorba pe vremuri… Despre morti numai de bine. Era o practica de bunsimt, care potolea odata cu despartirea fizica a beligerantilor si resentimentele ramase fara obiect. Pacat ca bunul simt nu prea mai exista in ultimul timp.

A trecut in nefiinta Sergiu Nicolaescu. Am inteles ca familia a ales incinerarea trupului sau, probabil o alegere facuta de maestru dinainte. Nu stiu ce se poate ura in astfel de cazuri… la noi, din batrani se spunea „sa-i fie tarana usoara”.

 

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s