Inselare

adulterul-intretine-casnicia-un-sociolog-american-afirma-ca-barbatii-infideli-sunt-soti-mai-buni-si-mai-echilibrati-6026035 Hei, hei, oameni buni! Mi-aţi dus lipsa? Revin acum în prag de seară, să vorbesc un pic despre verbul „a înşela”.

Aud peste tot folosindu-se cuvântul ăsta şi altele mai dure, în situaţii în care nu are ce căuta. „M-a înşelat bărbatul”, „l-a ademenit nenorocita aia, curva aia făra principii şi scrupule”, „m-a înşelat, nenorocita de nevastă-mea, că nu-i mai ajunge”…. Cu ce au înşelat şi cum e cu „înşelatul” ăsta? Greu de spus…

În primul rând că omul nu este un animal monogam. Nu este croit astfel. Este poligam din naştere iar monogamia este liber consimţită, aleasă, dacă lângă el este persoana care corespunde visurilor şi nevoilor sale. Unii consideră că atunci când s-au căsătorit, l-au luat pe celălalt nu de soţ, ci drept proprietate. Şi sunt foarte supăraţi şi nemulţumiţi atunci când partenerul calcă strâmb, sau mai rău, se îndrăgosteşte de altcineva. Atunci „nenorocitii, i-au înşelat, au încălcat contractul, nu au respectat jurăminte”. Oare?

Sunt oameni -şi femei şi bărbati- care nu pot fi fideli unui singur partener. Aceştia au ceva lipsă în genele lor şi chiar nu pot iubi pe altcineva mai mult decât se iubesc pe ei înşişi. Nici măcar aceştia nu poţi spune ca te-au înşelat, pentru că ştiai de la bun început cum sunt şi totuşi te-ai legat de ei. Astfel de oameni sunt făcuţi să trăiască liberi, nu încătuşati. Căsnicia îi sperie, ideea de monogamie îi sperie şi chiar dacă iubesc persoana de lângă ei atât cât pot ei să iubească, fug. Caută scăparea cu prima ocazie.

Pe un om nu poţi să-l legi cu o bucată de hârtie la primărie. Poţi lega astfel avere, nume, bani, proprietăţi – niciodată suflete. Nu poţi impune cuiva să nu te mai vadă decât pe tine din momentul în care aţi semnat o hârtie la primărie, sau v-a pus popa pirostriile pe cap, indiferent ce ai face tu de acum înainte, cum te-ai comporta, cum te-ai transforma. Nimeni nu poate avea pretenţia asta şi dacă o are pierde de fiecare dată.

Sunt  oameni care intră cu sufletul curat într-o căsnicie şi totuşi, ajung la un moment dat să caute pe altcineva. Nu e vorba despre accidente, despre ispite şi aventuri regretate. Astea se pot întâmpla oricui, într-un moment delicat în viaţă. Sunt aventuri care de obicei nu ţin mai mult de o noapte, în urma cărora regretele rămân poate o viaţă. Şi care, ciudat, apropie cuplul dacă partenerul este suficient de înţelept să treacă cu delicateţe peste întâmplare.

Grave şi dureroase sunt relaţiile extraconjugale de lungă durată. Relaţiile în care te îndrăgosteşti de altcineva şi te trezeşti în situaţia în care nu poţi rupe nici căsnicia, nici relaţia paralelă. O sa spuneţi că asta înseamnă să le înşeli pe amândouă. În mare aşa este. Şi totuşi, nu totdeauna lucrurile sunt aşa simple.

Ca să ajungi să te îndrăgosteşti de altcineva trebuie să ai dispoziţia sufletească pentru asta. Şi aceasta dispoziţie apare doar dacă în căsnicie nu-ţi mai găseşti idealurile, visele, locul. Dacă partenerul tău de viaţă a ajuns să se obişnuiască în asemenea măsură cu tine că pur şi simplu te ignoră. Sau şi mai rău de cele mai multe ori, să te considere o anexă a averii acumulate în timpul căsniciei.

Când casa ta devine doar o cameră de hotel în care vii, mănânci, te speli, dormi şi pleci a doua zi unde ai treabă, dacă ajungi să te simti acasă ca într-o închisoare nu ca într-un cămin, atunci găseşti disponibilitatea sufletească să te îndrăgosteşti de altcineva. De multe ori pe nesimţite. Începi să priveşti cu alţi ochi în jurul tău,  te simţi bine în compania altcuiva, vezi că aveţi situaţii asemănătoare şi vise comune spulberate şi fără să îţi dai seama te-ai prins deja în altă relatie. Rămâi mult timp agăţat aşa. De multe ori pentru că nu ştii cum să renunţi la promisiunile făcute soţului, poate ai copii acasă şi ţi-e greu să renunţi la ei, poate ai proprietăţi comune şi nu-ţi vine să laşi totul în urmă şi s-o iei de la capăt, poate că cel „înşelat” te ameninţă tocmai pentru a te ţine legat. Toate motivele sunt greşite, ştiu, şi totuşi mulţi oameni se complac în situaţia asta şi trec de multe ori ani buni până să fie în stare să rupă pisica în două. Cei care suferă cel mai mult sunt ei, cei duplicitari.

Cei „înşelaţi” se trezesc de cele mai multe ori prea târziu. Uneori nici nu realizează ca nu au făcut nimic să nu ajungă în situaţia aceasta, dincontră. Uita pe parcurs că celalalt este  partenerul de viaţă  cu aspiraţiile, năzuinţele, visele lui. Un om care şi-a dorit să fie iubit şi apreciat, să fie parte din viata lor, nu o anexa a ei. Susţin că partenerul şi-a încălcat obligaţiile contractuale dar nu şi-au pus niciodată întrebarea dacă ei  şi le-au respectat pe ale lor. Probabil nu şi-au închipuit niciodată că primeşti doar cu măsura cu care dăruieşti şi nemulţumitului i se ia darul până la urmă.

Acel act de căsătorie liber consimţit de care fac atâta caz a fost semnat de două persoane, nu doar de cel pe care  îl consideră o proprietate. Şi nu a însemnat niciodată că îi va face stapâni pe viaţa celuilalt, dincontră. Căsătoria presupune doi, o relatie presupune doi oameni. Presupune aceleaşi drepturi şi îndatoriri pentru fiecare, presupune să-l pui pe cel de lângă tine mai presus de pretenţiile şi mofturile tale, presupune respect, sprijin reciproc, înţelegere. Şi mai presus de toate, presupune iubire.

Atunci când oamenii vor întelege că dragostea e liberă şi e a ta doar cât se întoarce la tine de fiecare dată cu drag şi plăcere,  poate vor reuşi să fie fericiti în căsnicie. Până atunci degeaba spun ca au fost înşelaţi. Cei care au înşelat sunt ei. Şi în primul rând s-au înşelat pe ei înşişi.

Scrie un comentariu

Din categoria jurnal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s