Civilizaţie

Ies în fiecare dimineaţă să-mi plimb căţelul care nu prea mai e căţel, e un mic monstruleţ prietenos de vreo 35 de kg. Ieşim civilizat, cu punguţa după noi, să ne adunăm mizeria de fiecare dată, deşi în jur e plin si de rahat de câine şi de gunoaie. Nu stau într-un cartier rău famat, dincontră, pot spune că ar trebui să fie unul din cele mai civilizate. Majoritatea vecinilor mei sunt oameni cu bani sau pensionari cu pensii uriaşe, foşti angajaţi ai armatei, securităţii, poliţiei. Blocurile sunt cochete, destul de îngrijite, spaţiile verzi uriaşe într-un oraş în care orice loc verde dispare peste noapte să faca loc maşinilor . Se vede că pe vremea când au fost construite destinatarii lor făceau parte din protipendada vremii.  Civilizaţia de care dau dovadă, însă…

Parcă în jurul meu e o adunătură de animale primitive abia coborâte din copaci. În fiecare dimineaţă, fără excepţie, aleea este plină de gunoaie. Deşi blocurile sunt doar de 4 etaje, unora chiar le este lene să coboare să-şi ducă gunoiul până la ghenă, preferă să-i dea drumul pe geam. Trebuie ca femeia de serviciu să adune zilnic tot ce aruncă dobitocii noaptea pe geam. Revoltător este când în plină zi, trecând pe alee te trezeşti cu resturi alimentare aruncate în cap. Oamenii mănâncă -normal- şi de ce să adune gunoiul în găleată, când pot să dea direct cu el afară. Aşa zboară pe rând de la sâmburi de fructe la oase tot felul de resturi alimentare, în funcţie de preferinţele culinare de moment ale grobianului.

Eu sunt mai colerică de felul meu şi când sunt pusă în faţa unor astfel de situaţii nu mă rabdă inima să nu spun cu voce tare ce gândesc despre nesimţiţii care procedează aşa. Le-aş spune direct în faţă, dacă ar avea curajul să scoată capul pe geam. Însă, ca orice maimuţă aflată în faţa unui leu, nici ei nu au curaj să scoată capul să înfrunte pe cei care iau atitudine. Nu l-am depistat încă pe vecinul sau vecina atât de apropiaţi de strămoşii lor trăitori în copaci deşi chiar m-am interesat în rândul vecinilor. Toţi ridică din umeri, resemnaţi şi speriaţi, de parcă, dacă l-ar arăta cu degetul măcar, le-ar pica cerul în cap.

Nimic nu se va construi în ţara aceasta atâta timp cât mentalitatea românului rămâne acceaşi. Ceea ce ridică unul este repede pus la pământ de o comunitate întreagă care nu e în stare să ia atitudine împotriva niciunui  act de distrugere. Toată lumea vrea să fie compătimită că trăieşte într-un astfel de mediu, dar unul nu pune mâna să repare sau să cureţe ceva. Se distrug blocurile în care locuiesc, buruienile năpădesc spaţiile verzi, câinii maidanezi umplu toate intersecţiile, trotuarele sunt pline de rahaţi şi gunoaie de toate felurile şi mărimile. Sunt locuri în care ţie-e teamă să treci pe trotuar, pe lângă anumite blocuri pentru că te poţi trezi oricând cu o bucată de temelie în cap, lucru ce s-a şi întâmplat de câteva ori. Şi acele blocuri sunt locuite de oameni. Proprietari care aşteaptă să vină altcineva să le repare casele pe care tot ei le-au distrus, slăbindu-le rezistenţa prin modificări care mai de care mai inovatoare în interior, ca să arate că pot trăi cum au văzut prin filmele occidentale.

Coşurile de gunoi, acolo unde sunt, sunt atât de infecte că îţi trebuie mănuşi de protecţie doar ca să pui gunoiul la locul lui. Sacii de gunoi din ele sunt inexistenţi, buni de pus pe lista de plată a primăriilor şi cam atât. Şi acolo unde gunoierii primesc saci pentru coşurile stradale, ii dosesc imediat pentru că sunt mai buni acasă, la culesul viei sau naiba mai ştie la ce, nicidecum pe stradă. Am întâlnit măturători de stradă care lasă în urma lor tot ce ar trebui să strângă! Pentru că la noi, curăţenia trotuarelor se face tot ca acum 200 de ani, cu mătura de paie. Pe lângă praful ridicat şi pus cu nonşalanţă pe hainele curate ale trecătorilor în plină zi, nimic nu se mişcă. La colţuri gunoaiele şi crengile rupte trec prin toate formele de putrefacţie până se îndură salubritatea să le ridice. Nu mai vorbesc de dimineţile în care serviciul de salubritate trece să golească ghenele de gunoi aferente blocurilor. E o întreagă poezie de zemuri cu mirosuri pestilenţiale şi culori dubioase, de zgomote, muşte şi gândaci ce persistă ore şi zile întregi chiar, pe timp de vară. Ai impresia că trăim cu toţii în armonie într-o imensă groapă de gunoi.

Grobianul are însă pretenţii. Scuipă seminţe în faţa blocului, dar pretinde să fie respectat. Îşi aruncă pungile cu gunoi pe spaţiu verde dar are maşini bengoase, cel puţin una pentru fiecare membru al familiei. Dacă are în plan un copil, îi ia întâi maşină, să nu cumva să rămână progenitura de râsul lumii. Asta însă nu e o problemă, oricum facem copii puţini pe care îi lăsăm să se joace liniştiţi printre gunoaie, privind impasibili la tot ce-i în jur şi  ţipând  că nu acordă statul suficiente ajutoare mamelor cu plozi în braţe. Vrea să fie respectat, dar uită să folosească apa şi săpunul. Pentru că acum, în secolul XXI apa e scumpă şi puţină. Planeta are o reală criză de apă potabilă şi cred că la asta se gândesc cei 85% din locuitorii Bucureştiului atunci când îţi mută nasul din loc trecând pe lângă tine, ba se mai şi simt jigniţi atunci când te strâmbi că-ţi vine să vomiţi.

Dacă are norocul să deţină şi o slujbă bună, ţine de ea şi cu dinţii, dar nu muncind şi dând tot ca unitatea pentru care lucrează să aibă profit, ci trăgând mâţa de coadă, bârfindu-şi colegii şi lăsând impresia că este indispensabil la acel loc de muncă. Dacă i se cere să arate şi altcuiva ceea ce a învăţat şi el de la alţii la rândul lui, se fofilează şi-l bagă pe respectivul în ceaţă, ca până la urmă să renunţe şi să plece, Atunci răsuflă uşurat că scaunul  i-a rămas solid sub fund. Dacă şeful are nenorocul să fie un om bun, l-a mâncat cu totul atunci, dă faliment cu siguranţă în cel mult 2 ani, după ce grobianul a avut grijă să-i mânce toţi banii şi materia primă pentru afaceri personale.

Cu o asemenea atitudine românul a trecut ca gâsca prin apă secole întregi. Dacă în vechime, în satele din care au plecat părinţii sau bunicii lor acum 50 de ani, mai era respectată măcar de gura satului o anumită decenţă şi tradiţie, acum nimic nu îl mai obligă să se civilizeze. Aşteaptă să facă alţii şi el distruge cu nonşalanţă tot ceea ce s-a construit până acum, pentru că are drepturi. E cetăţean al unei Europe care i-a adus hipermarchetul la scară, şaormăria, MC Donalds-ul, KFC-ul, boutiq-ul la colţ, dar nu i-a adus şi bruma de civilizaţie existentă în ţările în care cetăţenii chiar au muncit pe bune să ajungă unde au ajuns.

Şi cum nu-mi place să generalizez, recunosc făţiş că nu toţi românii sunt aşa. Mai sunt şi oameni civilizaţi, care trăiesc resemnaţi şi cu capul plecat între nesimţiţi. Privindu-i îmi dau seama că la noi nu numai grobienii sunt cu adevărata problema, ci şi lipsa de atitudine a celor care preferă să bage capul în nisip şi să se facă că nu văd nici gunoiul care tinde să-i acopere cu totul, nici mirosul pestilenţial, nici măcar loviturile pe care le primesc intenţionat. Needucatul e un laş fără pereche, nu îndrăzneşte niciodată să îţi iasă în faţă dacă îl provoci , profită însă cu vârf şi îndesat de idolenţa şi laşitatea celor din jur.

Anunțuri

14 comentarii

Din categoria Cotidian

14 răspunsuri la „Civilizaţie

 1. Foarte…real si cumva trist articolul tau.Si eu am intalnit fel si fel de persoane de genul celor descrise de tine mai sus, iar cand am incercat sa iau atitudine si sa incerc sa schimb ceva sau sa atrag atentia, nu am beneficiat de prea multa sustinere.Aparent lumea se complace in jeg, in nesimtire si nu care cumva sa se implice sau sa spuna ceva, de frica sau…delasare.Si uite asa ma simt ca un Don Quijote, in varianta feminina, ce se lupta cu morile de vant.Nesimtirea in Romania e precum vantul: nu o poti controla, aparent nu o vezi, dar o simti din plin si nici nu o poti opri.

  Apreciază

 2. Stii, e ca la tv-uri.Ziceau ca un roman din Italia nu stiu ce a facut.N-are importanta ca a fost adoptat de mic, ca e cetatean italian,ca a fost educat si crescut in stil italian, romanul a facut.
  Asa si tu, incriminezi pe toti, chiar si pe tine, dar citi sint asa.Zece, o suta, o mie, un milion, toti?
  Daca toti sintem asa de ce ne mai lamentam ?
  Prin puterea exemplului putem face ceva.
  In urma cu citiva ani eram singurii ( la noi in cartier ) care stringeam rahatul catelului in punga.Acum sint putini cei care nu o fac ,cu toate ca s-au inmultit ciinii de companie.
  Asa ca, zic eu, fa ce crezi ca trebuie facut ,chiar daca mult timp vei fi singura si vor fi din ce in ce mai multi care vor intelege,vor respecta sau doar vor imita.

  Apreciază

 3. Nu acuz pe toata lumea, ma deranjeaza extrem de tare lasitatea. Unul nu e in stare sa ia atitudine. Nu conteaza ca sunt singura care strang, desi sincer mi-ar placea sa vad ca cineva imi urmeaza exemplu, pentru ca sunt multi proprietari de caini in bloc. Dar nimeni sa nu ia atitudine impotriva celor ce pur si simplu ne fac sa traim intr-o imensa groapa de gunoi, e si mai deranjant. Nimic nu se face cu indolenta. De aceea avem unul din cele mai murdare orase din Europa, poate doar italienii ne mai fac concurenta, daca tot vorbim de ei.

  Apreciază

  • Unul ,deja a luat atitudine. Tu.
   Vor urma si restul.Poate mai greu, poate mai incet, dar vor mai fi si altii care se vor satura de mizerie si nesimtire.
   Se poate doar in doua feluri.Ori cu rabdare, dar dureaza mai mult ori cu bota, dar atunci se zice ca-i dictatura…,deci…

   N-am inteles despre ce oras vorbesti.Eu ziceam de Cluj.Nu inseamna ca aici nu sint mizerii si mizerabili.Din pacate mult prea multe si mult prea multi.
   Saru’mina!

   Apreciază

   • Ooo, la voi e unul din cele mai civilizate si curate orase! Eu vorbesc de Bucuresti. Nici nu-ti inchipui cu ce fel de oameni ai de a face aici.

    Apreciază

   • Nu mai e nici Clujul ce-a fost.Din pacate…

    Apreciază

   • Si Tg.Neamt si Piatra Neamt si Iasi si Odorheiu Secuiesc sint in est si mi s-au parut curate si aranjate.
    Si Italia este in vest si ziceai ca este pe loc fruntas la mizerie.
    Poate n-ar trebui sa generalizam.Diferente sint oricum , chiar raportate la o singura zona sau localitate.

    Apreciază

    • Nu e in vest, e in est, ca si noi. Strazile lor arata ca si ale noastre, pline de gunoaie si resturi de tot felul. Dar ai dreptate, sunt zone si zone. Am impartit Romania in doua, cred totusi ca trebuia sa precizez si care parte din estul ei. Nu neg ca exista peste tot zone curate, in mare insa, mentalitatea este aceeasi. E curat unde vin de regula vizitatori. Daca insisti sa intri si prin cartierele care nu poseda obiective turistice ramai neplacut surprins cam de fiecare data. Exceptie face doar Bucurestiul unde gasesti gunoaie si buruieni pana si langa casa poporului. Peste tot pe unde am fost marginile satelor sunt la propriu inecate in gunoaie, cursurile apelor la fel, iar daca bate vantul intalnesti pungi si sticle de plastic si in mijlocul strazii.

     Apreciază

    • Trebuie sa recunosc, au fost si cateva orase in tara care mie mi-au lasat o impresie placuta. Unul este Timisoara, dar asta cred ca nu mira pe nimeni. Un oras superb, curat, plin de spatii verzi si flori. Apoi m=a impresionat placut acum cativa ani Bacaul. Am avut cateva ore la dispozitie si am luat-o pe jos pe stradutele lui, privind case, curti inflorite, gradini. Mi-a intrat in suflet. Acolo, oricat de saracacioasa era casa, oricat de vechi gardul, totul stralucea de curatenie si gradinile erau cu adevarat din rai. Ce am apucat sa vad eu, normal. Pacat ca nu sunt mai multe la fel.

     Apreciază

    • La Iasi, spre regretul meu, nu am ajuns niciodata. Nici nu stiu daca acum, dupa mutilarea teilor, as mai vrea sa ajung.
     In rest, trebuie sa recunosc sincer ca parca vanez gunoaiele si mizeria peste tot pe unde trec. Poate ca sunt eu defecta, cine stie. Totusi, ne vor acoperi daca toata lumea se face ca nu vede decat ce-i frumos.

     Apreciază

   • Eram cu niste prieteni undeva,la munte.In zona unei cabane erau niste mizerii aruncate.Nu multe, dar aratau urit. Unul din prietenii cu care eram s-a dus la cabanier si l-a intrebat unde sa faca reclamatie pentru mizeriile neridicate ,precizind ca cu totii platim taxe pentru curatenie-asta ca sa nu-l incrimineze direct pe cabanier.In jumatate de ora nu mai era nimic acolo.Chiar au greblat.
    Cred ca,daca bombardam primariile,institutiile de mediu,prefecturile cu reclamatii,vor fi nevoiti sa le dea curs.

    Apreciază

 4. Da, cred ca ai dreptate. Pana la urma asta poate fi o solutie eficienta. Nu stiu ce sa zic. Eu am iesit acum un an co o prietena in parc in centrul Bucurestiului. Adica, la fantani, chiar in buricul targului, la km 0. Pe langa gunoaiele ce tronau peste tot, era plin de caini maidanezi tolaniti la umbra, pe iarba si sobolani imensi ce se plimbau nestingheriti printre picioarele noastre! E o imagine pe care nu o voi uita probabil niciodata, pentru ca a fost ca-n visele urate. Daca sub nasul lor, in centrul capitalei e asa, va dati seama cat de interesati sunt de restul orasului.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s