Din reţetele copilăriei- Saramură de pui

Am fost în vara asta într-o excursie- pelerinaj la peştera Sfântului Andrei. O excursie de o jumatate de zi, am plecat dimineaţa devreme şi ne-am întors seara devreme. Întâmplarea a făcut să stau pe banchetă cu o doamnă în vârstă, care a copilărit în Oltenia şi care mi-a povestit aproape cu revoltă despre experienţele ei culinare pe meleaguri olteneşti la verii ei. În perioada aceea, imediat după război, sunt convinsă că oamenii erau foarte săraci. Când mi-a povestit însă de o nuntă la care a participat şi la care s-a servit doar o zeamă lungă de pasăre, pe care oltenii o sorbeau cu ciuşcă din farfurie, mi-am adus aminte zâmbind de saramura de pui de acasă, pe care întradevăr nu o întâlneşti în altă parte a ţării. Şi deşi am început vorbind despre excursie, o să vă povestesc de fapt acest minunat fel de mâncare pe care vă invit cu căldură să-l încercaţi într-o după-amiază caldă de vară, cu masa pusă la umbră în curte, cu mămăligă şi o cană aburindă cu vin de ţară (ideal ar fi zaibărul tatei, dar merge şi orice altceva aveţi la îndemână) . Vă asigur că nu o să regretaţi.

Reţeta e simplă şi cu atât mai gustoasă. Ai nevoie de un pui de ţară, sau de pulpe de pui dacă nu aveţi pe nimeni la ţară şi găsiţi puiul doar în comerţ. Câteva roşii potrivite, doi ardei graşi, câţiva ardei iuţi, usturoi, sare, cimbru, un pic de ulei, un pic de piper dacă vă place zeama mai condimentată şi niţeluş timp să pregătiţi un fel de mâncare după care familia dumneavoastră se va linge pe degete.

Spălaţi bine puiul, porţionaţi-l şi puneţi-l la prăjit pe flacără mică, în tigaie încinsă cu puţin ulei. Presăraţi sare şi lăsaţi carnea să se rumenească frumos pe toate părţile. Între timp curăţaţi usturoiul, zdrobiţi-l bine cu sare, puneţi-l într-o oală încăpătoare, adăugaţi apă peste el şi puneţi oala la îndemână pe aragaz. E nevoie de suficientă apă, pentru că saramura are nevoie de zeamă frumuşică, nu cum se fac la restaurant saramurile seci. Ardeii şi roşiile le puteţi coace pe o plită sau le puteţi toca cubuleţe şi folosi ca atare în saramură. Oricum veţi proceda, va ieşi delicioasă. Nu uitaţi de carne! Întoarceţi-o să se rumenească bine pe toate părţile. Nu îndepărtaţi pielea, e unul din elementele care dau savoare mâncării. Puteţi să nu o mâncaţi dacă ţineţi neapărat la siluetă. Când carnea s-a rumenit uniform, aruncaţi-o pur şi simplu să sfârâie în apa cu usturoi din oala gata pregătită. Puneţi oala pe foc, adăugaţi roşiile şi ardeii tocaţi cubulete (coapte sau nu), potriviţi de sare, piper, neapărat cimbru şi daţi câteva clocote, astfel încât gusturile şi aromele să se intrepătrundă şi să dea savoare saramurii. Nu-i nevoie să fiarbă prea mult dacă carnea este bine prăjită. Gustaţi, potriviţi de sare şi piper.  Dacă vă place mai usturoiat, puteţi lăsa usturoiul la sfârşit, să nu fiarbă odată cu celelalte ingrediente. Eu, fiind un om cu fiere sensibilă, prefer usturoiul opărit bine. Ardeiul iute îl adăugaţi în funcţie de preferinţe. Eu nu-l pun niciodată de la început în saramură, nici la cea de pui, nici la cea de peşte, pentru că nu toată lumea mănâncă iute. Îl coc şi-l las separat, fiecare fiind liber să-l folosească sau nu. La sfârşit, pentru decor, presăraţi puţin pătrunjel tocat mărunt. Sau frunzuliţe proaspete de cimbru că tot e vară şi aroma folosită e cea de cimbru.

Când aţi pus saramura la fiert, puneţi şi ceaunul de mămăligă, astfel încât, atunci când saramura e gata şi mămăliga să fie bună de răsturnat. Nu vă mai rămâne decât să aşezaţi frumos masa şi să-i chemaţi pe toţi cei dragi pe lângă ea. Eu mai adaug câte ceva când am pe masă mămăligă… câte o bucată de brânză veche de capră ascunsă bine în mămăliga fierbinte, să se înmoaie şi să-şi lase gustul, sau frecată cu un pic de unt, mămăligă şi smântână. Pentru desert, neapărat laptele pus la fiert în ceaunul din care tocmai aţi răsturnat mămăliga. Masa este gata şi credeţi-mă, veţi dori şi a doua porţie. Poftă mare!

P.S. Dacă vi se pare că felul de mâncare propus este prea greu cu puiul fript în tigaie, puteţi sacrifica ceva timp în plus, să faceţi focul sub grătar şi să pregătiţi saramura cu pui fript la grătar. Este cu atât mai bună!

P.P.S. La noi, la olteni, saramura nu se mănâncă cu lingura. Se soarbe din ardei românesc (iute) pârporit pe plită. Când eram copii, alegea mama o ceapă mare, o tăia în două şi ne făcea linguri de saramură din foi de ceapă. Niciodată nu ajungea o singură ceapă la o masă, că mai de fiecare dată când luai saramură, îţi venea să muşti şi din ceapă. Hai, gata acum, că v-am făcut destul să salivaţi şi eu prea am căzut în butoiul cu melancolii. Vă las să mâncaţi în voie şi să-mi povestiţi şi mie cum vi s-a părut saramura mea oltenească 🙂

phpThumb_generated_thumbnailjpg

 

Reclame

13 comentarii

Din categoria RETETE CULINARE

13 răspunsuri la „Din reţetele copilăriei- Saramură de pui

  1. Ne-ai povestit atât de frumos că-mi vine să mă apuc imediat să o prepar! Cred că este savuroasă. Precis am să o încerc și eu!

    Apreciază

  2. O, mie mi-ar trebui cam 100 de linguri(de ceapă), căci, nu cred c-aş rezista să nu muşc din lingură. Încerc reţeta!

    Apreciază

  3. Imi place foarte mult lingura (mai ales aceea din ardei iute).
    Am mancat saramura chiar la olteni acasa, (la bunici – tatal meu e oltean), insa sa stii ca se face si prin partile Moldovei. Dar nu se mananca din ardei iute, ceea ce e o mare lipsa. Am invatat ceva important din articol! 🙂

    Apreciază

  4. Iese un pic mai bun dacă ai posibilitatea de a face puiul așa cum se face și peștele pentru saramură, la grătar. Scapi de prăjitul în ulei care este oricum numai sănătos nu.
    Rămâne stabilit : sâmbătă mă desfăt cu saramură ! 😛

    Apreciază

  5. Pingback: Saramura de pui cu salmonella. | nicichiarasa

  6. mai grozav decât Swiss Chalet and Kentucky! bravo și mulțam di la un moldovean din canada

    Apreciază

    • Eu mulţumesc cu plecăciune moldoveanului din Canada pentru vizită şi cuvintele frumoase! 🙂
      Mărturisesc că şi eu vă citesc constant, cu plăcere, poeziile. Se simte dorul de acel „acasă” pe care ajungem să-l purtăm cu toţi în suflet, oriunde am fi.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s