Bătrâna

E mică, sfrijită şi parcă pierdută în lumea ei, aşa cum stă singură şi părăsită pe temelia de ciment a cofetăriei închise. O găseşti în fiecare seară târziu, în acelaşi loc, cu aceleaşi veşnice flori ofilite în mână. Strada aproape pustie o păzeşte cum poate, cu câinii fără stăpân întişi pe trotuar să-şi facă siesta. O bătrânică subţire, cu privirea pierdută undeva în interior, intr-o viaţă anterioară probabil, pe când o fi fost şi ea fericită.

Sta cu mâna întinsă, fără să îndrăznească să ceară, doar oferindu-ţi în schimbul unui bănuţ un buchet ofilit de flori aruncate seara de florăreasa din colţ, lângă taraba căreia şi-a găsit refugiu. Nu e seară să nu o întâlneşti, uneori cu nişte busuioc ofilit, alteori cu un rest de tuberoză întinsă umil spre vânzare. Nu câştigă mare lucru. Câte un trecător milos îi mai lasă câte un leu, fără să se uite la buchetul întins. E atât de necăjită în slăbiciunea ei tristă, că nu ţi-ar veni să cumperi nici dacă le-ar avea cu adevărat de vânzare. Mai primeşte uneori şi de mâncare. Nu se bucură decât de prăjiturile din cofetărie. Pe acelea le acceptă fiică-sa. Pentru restul ia bătaie, că pâinea nu se poate tranforma în bani.

„Mamaie, de ce nu stai mata acasă, în pat la ora asta? Nu vezi că-i miezul nopţii? O să ţi se facă rău de la căldură!”

Te priveşte cu ochii miraţi, întorcându-se cu greu din lumea în care s-a retras.

„Nu-mi e cald, maică….am un asm care nu mă lasă să respir şi trebuie să stau îmbrăcată…”

După efortul şoaptei se întoarce din nou pe cărarea pierdută a visului ei, punând cu mâna tremurândă leul în buzunar. Pleci cu inima îndoită, gândindu-te invariabil că ai şi tu o mamă bătrână şi bolnavă uitată pe undeva prin cine ştie ce colţ de sătuc şi poate că ei nu are cine-i da când are nevoie un leu să-şi cumpere o pâine.

„Las-o, nu cerşeşte pentru ea. O obligă fie-sa şi gineri-său. Stau ca ulii la pândă şi cum adună bătrâna câţiva lei, vin şi-i smulg banii. I-am surprins eu şi de atunci mai degrabă intru şi-i cumpăr ceva de mâncare ca să-i dau, nu-i mai dau bani.” spune colega drumurilor târzii către odihna insuficientă de noapte.

Două bănci mai departe descoperi şi fata responsabilă de viaţa mamei sale bătrâne. Buhăită, grasă şi murdară, cu picioarele întinse indecent pe trotuar, răstignită pe bancă ca pe o cruce a îmbuibării, nu o scapă din ochi pe bătrâna ce ţine mereu mâna întinsă a implorare. Imploră milă, imploră moartea să vină s-o ia? Cine îşi poate da seama?

Mai priveşti odată în urmă, cu regret, la bătrâna ce priveşte în gol cu mâna întinsă şi-o tristeţe de sfârşit de viaţă pe chip. O laşi acolo, pe temelia de ciment şi pleci mai departe cu picioarele de plumb. Cine ştie ce scriitor crud şi inuman de destine scrie în cartea vieţii astfel de suferinţe…

Cine poate garanta că, odată ajuns în situaţia ei, nu vei fi nevoit să întinzi mâna să cerşeşti vieţii ca aceea să fie ultima zi şi morţii drumul veşnic fără întoarcere?

Ajungi acasă şi găseşti fiecare lucru la locul lui, fiecare membru al familiei  cu preocupările lui, doar un câine credincios te aşteaptă cuminte la uşă, simţindu-ţi de departe apropierea. Te bucuri de bucuria lui, îl mângâi şi lăcrimezi când vezi cu câtă dragoste îţi linge picioarele şi mâinile, cât de fericit dă din coadă şi face tumbe de dragul tău şi ascunzi în fundul sufletului întrebarea dureroasă. Cât va mai trece până vei fi sigur că nu vei împărţi aceeaşi soartă cu bătrâna cerşetoare a nopţilor târzii?

Reclame

18 comentarii

Din categoria Cotidian

18 răspunsuri la „Bătrâna

 1. Garanții? Nu avem niciuna… Nu știm ce ne așteptă, oricât ne-am pregăti. Orice fel de pensii private sau asigurări ne-am face, nu avem garanția că totul o să funcționeze perfect și că vom avea o bătrânețe liniștită. Oricum ne-am crește copiii, nu avem garanția că vor avea grijă de noi, nu avem nici măcar garanția că ei ne vor conduce la groapă și nu invers. Nu avem garanția că nicio calamitate nu ne va dărâma casa. Nu avem nicio garanție… Ne avem doar pe noi înșine și avem forțele noastre. Avem speranță, avem încredere. Avem puterea brațelor și luciditatea minții, cât timp le vom avea.
  Nu vom ști niciodată cu siguranță ce ne așteaptă. Dar asta nu ne împiedică să mergem mai departe, să visăm, să luptăm pentru ceea ce vrem, să fim fericiți cu cât avem și să ne bucurăm pentru clipa de față.

  Apreciază

  • Da, nimeni nu ne oferă garanţii. Doar speranţa şi munca ne sunt la îndemână. Sunt totuşi unele momente în care te gândeşti serios la ce se va întâmpla cu tine la o anumită vârstă, mai ales când vezi unde a ajuns societatea asta. Am o serie de subiecte pe tema aceasta, subiecte dureroase pe care mi-a fost greu să le abordez pentru că mă deprimă şi eu sunt mult prea uşor impresionabilă. Încerc să mă eliberez de povara întrebărilor scriind.

   Apreciază

   • Cât timp ne cunoaștem suficient de bine, cât să știm cum să ne eliberăm de întrebări dureroase, avem macar șansa să apucăm bătrânețea. Și dacă o apucăm, vom găsi și o cale să ne descurcăm, indiferent ce ne așteaptă.

    Apreciază

 2. Hei, nu dispera! Gandeste pozitiv!

  Apreciază

  • Nu e disperare. E doar amaraciune. Intalnesc in ultimul timp atatea astfel de cazuri si ma simt atat de neputincioasa…
   In privinta mea, ce-o da Dumnezeu. Situatia mea e asa complicata si starea de sanatate asa deteriorata in ultimul timp, ca nu mai sper sa ajung anii aceia. Iar daca i-as ajunge putin probabil sa am o pensie datorita unor oameni „de bine” care au avut grija sa ma lase fara vechime. Poate ma voi apuca sa scriu si voi castiga suficient publicandu-mi memoriile, sa nu cumva sa ajung in strada! 🙂

   Apreciază

 3. Tristă poveste mai are și Bătrâna asta….
  Tu fii optimistă în privința ta și nu gândi negativ… 🙂

  Apreciază

 4. Hmmm… cine ți-a păpat butonul Like? Nu-l văd și pace… 😯

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s