Minerit cu cianuri

Revin şi eu, ca mulţi alţii, asupra subiectului care agită spiritele în ultimul timp. Veşnicul şi mult prea amânatul proiect Roşia Montană. Nu aş fi făcut-o, vocea mea e mult prea mică pentru nişte maşinaţiuni atât de mari, mai ales că probleme de sănătate şi supravieţuire mă ţin departe de protestele din stradă. Nu pot însă să stau cu totul deoparte, când văd cât de mult se încearcă manipularea opiniei publice. Mi-am dat seama azi că mulţi din cei care sunt acum împotriva exploatării de la Roşia Montană se vor lăsa influenţaţi de „protestele minerilor” şi de „drama” lor care nu le permite să pună pe masa copiilor un colţ de pâine. Sunt atât de disperaţi săracii, că ameninţă cu greva foamei în fundul minei.

Se impun deci nişte lămuriri şi mai ales se impune cunoaşterea stării de fapt în legătură cu extragerea aurului cu ajutorul cianurilor. Pentru că un om dezinformat este un om pierdut. Îmi pare nespus de rău că specialiştii nu ridică mai tare glasul să spună adevărul public, direct, ca oamenii să ştie sigur la ce să se aştepte şi ce decizie să ia în continuare. Dacă laşi lucrurile aşa, miile de tineri din piată rămân nişte „hipsteri” (urăsc cuvântul ăsta) neînţeleşi şi vocea lor va fi ignorată de majoritatea preocupată doar de asigurarea traiului de zi cu zi. Aşa că dragi oameni care v-aţi tocit coatele studiind ani mulţi ca să ajungeţi să cunoaşteţi lucruri pe care muritorul de rând nici nu le visează, demonstraţi-ne că nu aţi studiat degeaba! Aveţi o dată în viaţă verticalitatea de a ieşi public şi a spune adevărul! Hai să fie acesta cântecul vostru de lebădă, ca lumea să-şi aducă aminte cu respect de numele vostru!

Dragi mineri din toată ţara, nimeni nu este împotriva mineritului în general. Noi, ăştia din oraşele infloritoare care demonstrăm pe străzi cu pancarte şi ocupăm străzi în ciuda tuturor îmbuibaţilor care s-au născut cu fundul în maşină şi nu ştiu să ocolească ca să ajungă acasă, nu vă vrem răul nici vouă, nici copiilor vostri! Noi ăştia care ne omorâm neuronii scriind despre o zonă care e la sute de km distanţă de casa noastră, nu vrem să vă vedem cerşind pe la porţile noastre! Dincontră! Vrem ca toţi locuitorii tării noastre să aibă un trai îmbelşugat, indiferent în care loc din ţară sunt stabiliţi, pentru că, dacă voi o duceţi bine, toţi o vom duce la fel. Nu împotriva mineritului suntem, ci împotriva exploatărilor minereurilor prin procedee care ne pun viaţa în pericol tuturor. Care otrăvesc pământul pe care vrem să-l lăsăm moştenire copiilor noştri. Nu vrem să vă lăsăm fără locuri de muncă, să vă ştim copiii muritori de foame! Voi v-aţi gândit însă pentru ce creşteţi copiii pe care i-aţi făcut? V-aţi întrebat vreodată de ce le-aţi dat naştere dacă vreţi să-i otrăviţi cu bună ştiinţă? Vă rog eu, o mamă exagerat de protectoare, care a crescut doi copii cu preţul fericirii şi sănătăţii personale, deseară când veţi pune capul pe pernă, după ce îi veţi fi privind adormiţi, să vă închipuiţi că mâine o să se trezească cu corpurile micuţe mâncate de cancer. Şi asta pentru că voi i-aţi otrăvit cu bună ştiinţă. Gândiţi-vă la chinul lor, la durerile insuportabile pe care le îndură numai şi numai din cauza voastră, a celor care le-aţi dat viaţă şi pretindeţi ipocrit că le vreţi binele. Staţi de vorbă cu voi şi dacă aveţi conştiinţa împăcată, susţineţi în continuare RMGC.

Dragi manageri RMGC. Dacă voi credeţi că toţi românii sunt proşti şi uşor de cumpărat, vă înşelaţi. Dacă voi credeţi că plătind o mână de oameni să rămână în subteran şi dându-le salopete noi să strige pentru începerea urgentă a exploatării, o să umblaţi la coarda sensibilă specifică poporului ăstuia milos, din nou vă înşelaţi. Dacă voi credeţi că şpăgile pe care le-aţi împrăştiat cu dărnicie unor autorităţi vândute, vă vor da dreptul să intraţi în pământul ăsta ca-n brânză, făcând ceea ce vreţi voi, ca-n ţările de mâna a treia, din nou vă înşelaţi. Românii nu au coborât ieri din copac, ca triburile din ţările africane.  Înţelegem că interesul vostru este imens, dacă de atâţia ani aşteptaţi avize favorabile să începeţi exploatarea. O luptă atât de acerbă dusă pe o perioadă atât de întinsă de timp denotă interese uriaşe şi meschine, cu totul altele decât cele declarate. Nu toţi românii sunt analfabeţi, domnilor bine plătiţi ca să manipulaţi opinia publică de pe scaunele voastre comode din birouri capitonate. Lăsaţi-ne şi duceţi-vă de unde aţi plecat, Alaska voastră are mai mult aur decât a rămas în toţi munţii noştri!

Oameni buni, informaţi-vă şi informaţi la rândul vostru. Spuneţi adevărul în privinţa pericolului pe care îl repezintă otrăvurile folosite în extragerea minereurilor şi perioada pe care acestea acţionează. Avem experienţe cumplite în domeniu, nu trebuie să căutăm pe la alţii. Sunt de ajuns dezastrele care s-au petrecut la Certez şi la Roşia Poieni, Baia Mare- faceţi-le cunoscute! Haideţi să punem cu toţii umărul să împiedicăm repetarea istoriei în aceste cazuri! Citiţi şi spuneţi mai departe, luminaţi-i şi pe cei care nu au acces la informaţia scrisă, pe cei cărora presa aservită nu le prezintă decât partea frumos vopsită a gardului. Am întâlnit păreri împărţite, legate de distrugerea mediului, de profitul statului român, de locuri de muncă create în zonă, toate axate pe probleme mult mai puţin importante decât adevăratele pericole care ne pasc şi îi pasc tocmai pe cei care urlă acum că nu au locuri de muncă!

http://www.formula-as.ro/2013/1064/societate-37/certej-locul-care-a-intalnit-moartea-16293

http://www.rtv.net/rosia-poieni-cel-mai-mare-dezastru-ecologic-din-europa-intr-o-editie-speciala_36836.html

http://noinu.ro/2013/02/fotografii-urias-dezastru-ecologic-rauri-rosii-de-steril-acopera-un-sat-din-apuseni/

http://www.greenpeace.at/fileadmin/at/dokumente/umweltgifte/Osteuropa/Baia_Mare_romanian.pdf

Pretutindeni în lume unde minereurile au fost extrase astfel, s-au întâmplat dezastre cu consecinţe inimaginabile pe termen lung. Autorităţile au ales să tacă, ca să-şi acopere greşelile. Memoria colectivă trebuie să funcţioneze, însă. Nu-i lăsaţi să vă aburească în continuare, e vorba de viitorul copiilor nostri! Şi nu numai despre RMGC şi Roşia Montană este vorba. Vechi exploatări miniere la care s-au produs deja dezastre în anii trecuţi sunt gata să se redeschidă, profitând de faptul că atenţia societăţii este îndreptată către controversatul şi ascunsul contract cu RMGC.

Reclame

6 comentarii

Din categoria Cotidian

6 răspunsuri la „Minerit cu cianuri

 1. Dan

  Ufff… Doar ce am terminat o postare cu un punct de vedere cam opus celui prezentat de tine, postare pe care o tot amân de teamă că o să-mi săriţi cu toţi în cap şi o să consideraţi că mi-am luat şpagă de la canadieni (de fapt în spatele afacerii e un evreu). Am amânat-o pentru mâine şi-acum, că vine şi postarea ta, nici nu ştiu dacă o s-o mai public vreodată.

  Apreciază

  • Dane, părerile tuturor contează. Eu nu sunt împotriva mineritului în general şi sinceră să fiu, atâta timp cât contractele sunt corecte, nici cine exploatează nu mă revoltă. Patriotismul ăsta exacerbat cu sloganuri gen „nu ne vindem ţara!” nu mai ţine demult. Pentru că statul român nu va mai fi mult timp în stare să facă ceva să meargă, iar oameni cu bani care să pună pe picioare o astfel de afacere, nu avem. Poate că am o amărăciune vizavi de vânzarea ieftină a resurselor naturale ca alţii să le prelucreze şi să încaseze valoarea adăugată pe produsul finit. Numai că nici asta nu mai discut, pentru că mulţi vor sări să-mi spună că e foarte bine aşa, că măcar facem export cu ceva. Am obosit să tot explic care e diferenţa între exportul de materie primă şi cel de produse finite. Dar să nu fim conştienţi de faptul că ne omorâm singuri şi ne condamnăm copiii şi nepoţii să fie otrăviţi încetul cu încetul, mi se pare cu adevărat o crimă. Eu poate nu o să mai trăiesc suficient cât să apuc alte dezastre ce genul celor pe care le-am prezentat. Nu vreau însă să plec cu conştiinţa întinată că nu am spus tot ce trebuia spus la timp. Oricum, nu persoana mea fizică contează, ci ce ramâne în urma noastră.

   Apreciază

  • Dan, faptul ca am avut pareri diferite in legatura cu locurile de joaca pentru copii si ciinii vagabonzi ,nu ma impiedica sa constat ca articolele tale sint serioase,logice si bine argumentate.
   Cred ca ar fi bine, totusi, sa publici acel articol si-atunci cei care frecventeaza ambele bloguri vor avea posibilitatea sa aleaga argumentatia care li se potriveste.

   Apreciază

   • Dan

    Răspunsul (ca întotdeauna, dealtfel) diplomat al Luciei la comentariul meu, mi-a dat un pic de curaj. Oricum, când scriu, mă descarc un picuţ şi până şi faptul că am scris acea postare, chiar şi-n contextul în care nu o voi publica, m-a răcorit puţin. 😆
    Mulţumesc pentru aprecieri.

    Apreciază

 2. Lucia, hai sa privim lucrurile asa cum sint.
  In cazul lacului de la Certej, oamenii a fost despagubiti din greu incit n-au fost nevoiti sa-si demonteze si casele.
  Daca digul este bine facut, lacul nu poate fi deversat.Dar cianurile nu pot fi oprite sa intre in pamint, in pinza freatica.Pericolul nu este imediat.Dar e mult mai periculos pe termen lung-din pacate prea lung.
  La fel au fost platiti si cei din Rosia Montana care si-au vindut casele si proprietatile si care s-au mutat pe la Alba Iulia sau aiurea.Dupa ce si-au cheltuit banii pe masinoace si plasme, au ajuns la concluzia ca nu pot sa traiasca la oras si pling dupa munte si Rosia.
  Avind in vedere conditiile de munca in subteran, minerii se pensioneaza la 45 de ani.
  Cei care protesteaza acum,in subteran depasesc aceasta virsta.
  In plus, Gabriel res.. vor sa exploateze in principal sterilul depozitat de la romanio incoace.Asta inseamna excavatoare, concasoare etc. adica utilaje de suprafata, nu munca in subteran, adica nu vor oferi locuri de munca minerilor, si-atunci?
  E drept, Rosia Montana a trait prin minerit de cind exista.Sa se faca in continuare minerit, dar fara sa distruga viata.Sint si alte metode de separare.

  Apreciază

  • Corect! Nu nici eu împotriva exploatării şi nici nu vreau să împiedic oamenii să muncească. Departe de mine gânduri de felul ăsta. Oamenii au nevoie de locuri de muncă pretutindeni. Au dreptul să muncească. Trebuie să se schimbe modul de exploatare doar, una care să nu mai polueze atât. Nici un baraj din lume construit de mâna omului nu rezistă veşnic, asta s-a demonstrat. Iar consecinţele sunt drastice, din păcate. Nici un ban şi nici o despăgubire din lume nu va aduce înapoi oamenii morţi prin otrăvire, nimeni nu va putea reda înapoi sănătatea pierdută a oamenilor din zonă. Aici nu despre bani discutăm, ci strict despre otrava folosită.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s