Greva sănătăţii

Dimineaţă, salariaţii din sistemul sanitar şi-au consumat greva de avertisment. Televiziunile au stat ca nişte ulii cu ochii pe ei, căutându-le nod în papură şi amplificând incidente minore, până le-au dat o tentă de dezastru. Că au aşteptat pacienţii pe la uşi, că nu au funcţionat nici casieriile, că timp de două ore s-a dat lumea peste cap. Ce păcat că în astea două ore nu a murit niciunul din cei aduşi în faţa camerelor să se plângă, vă daţi seama ce mană cerească ar fi fost pentru toate trusturile astea însetate de sânge proaspăt? Cine mă cunoaşte ştie că sunt una din persoanele care a sancţionat totdeauna cu vehemenţă tarele sistemului de asigurări de sănătate, lăcomia şi nesimţirea unora din medici sau asistenţi. Azi o să fac, însă, pe avocatul diavolului şi cu riscul de a primi pietre în creştetul capului o să mă declar cu toată fiinţa de partea celor ce şi-au revendicat dreptul la demnitate timp de două ore.

Urmăream aseara pe unul din posturile tv cum ministrul Nicolaescu, cu zâmbetu-i cretin, habar nu avea ce înseamnă grevă de avertisment. În grandomania sa i se părea imposibil ca salariaţii ministerului de care-şi bate joc de atâta timp îndrăznesc să se revolte. Acum, că sclavii au îndrăznit să se răscoale, a trimis echipe de control pe capul lor. Apoi pe seful CASS- un tinerel cu caş ca gură care prea repede a ajuns pe linie de partid de pe băncile facultăţii în fruntea bucatelor, un medic care habar nu are cum şi când să prescrie o aspirină unui pacient, care a văzut culoarele spitalelor doar în săptămânile de practică de la facultate, cum afirma plin de sine că salariatii din spitale nu trebuie să îndrăznească să facă grevă. Să nu îndrăznească- că ce? Sar şacalii pe ei, că le distrug afacerile şi tihna furăciunilor? Şi ce-o să le facă? O să le fure caii de la bicicletă, vă spun eu. Unui medic bun, cu rezultate şi ani mulţi de pregătire în spate nu-i va putea face nimeni nimic. Îl vor sancţiona? De parcă mare lucru îi pot lua din salariul ăla ce abia se vede pe fluturaşul lunar. Unui rezident îi pot pune beţe în roate la examene. Dar dacă se vor prezenta bine pregătiţi nu va avea nimeni ce să le facă. Ceilalţi nici nu merită pomeniţi, de ei nu se ia nimeni, pentru că oricum au ajuns în sistem pe pile, să mănânce şi gura lor o pâine albă când neamul nu va mai fi la putere. Ei sunt cei care măresc pata neagră de pe faţa corpului medical din România.semnaturigrevasanatate-1383934695

Asistentelor? Praful de pe tobă! Sunt atât de puţine şi atât de prost plătite pentru nişte condiţii de muncă extrem de proaste şi insalubre, că eu personal de multe ori m-am întrebat ce le face să se ridice în fiecare dimineaţă la ora 5 din pat să meargă la serviciu. Întră în tură la ora 6 sau 6,30 în spitale fără nici cea mai mică urmă de dotare, se ceartă cu pacienţi recalcitranţi, obosiţi de veşnicile plimbări de la un cabinet la altul, stresaţi de câţi bani trebuie să scoată din buzunar pretutindeni pe unde trec, cu aparţinători nevoiţi să meargă să cumpere până şi feşe pentru bandaje sau furtun pentru sondă, algocalmin şi naiba mai ştie ce mai e nevoie în anevoiosul proces de tratament din spitalele patronate de Ministerul Sănătăţii şi CASS. Peste toate astea trebuie să treacă şi să-şi facă meseria cu profesionalism, cu empatie, cu zâmbetul pe buze dacă se poate. Aş vrea să-i văd eu pe toţi detractorii lor cât de mult ar mai zâmbi dacă ar fi nevoiţi să suporte ţipetele şi jignirile tuturor zi de zi, pe toţi beţivii, nespălaţii, condiţiile acelea mizere din spital, unde oricând poţi contacta cine ştie ce boală molipsitoare. Să-i văd cum ar mai zâmbi după ture întregi în care nu ar avea timp să se odihnească un minut, prinşi între toanele medicilor şi cele ale pacienţilor. E uşor să le arăţi cu degetul şi să te enerveze lipsa lor de politeţe, însă  e nemaipomenit de greu să te pui în pielea lor.

greva-japoneza-in-sanatate-cadrele-medicale-cer-marirea-salariilor-si-o-finantare-mai-buna-pentru-sistemul-sanitar-229939DA, sunt de acord cu toate solicitările personalului medical. Nu este niciuna care să mă facă să spun : nu domnule, nu au dreptate, nu au dreptul!. 6% din PIB pentru sănătate mi se pare o sumă decentă. Sunt ţări în Europa care alocă pentru sănătatea cetăţenilor lor mult mai mult. Condiţii de muncă decente pentru ei înseamnă condiţii decente pentru bolnavii obligaţi să se interneze în spitale pentru a-şi redobândi sănătatea. O dotare corespunzătoare a spitalelor, înseamnă o sănătate mai bună a românilor. Salarii mai mari pentru medici şi asistente înseamnă şpăgi mai puţine. Înseamnă că li se redă şi lor şi nouă dreptul la decenţă. Lor pentru că nu se vor mai simţi nevoiţi să accepte mici „atenţii” pentru a putea supravieţui, nouă pentru că ni s-ar lua de pe suflet povara care ne face să ne simţim obligaţi să le băgăm plicul cu atenţii în buzunar. Atunci ar putea fi traşi la răspundere şi puşi la respect şpăgarii din sistem şi calitatea serviciilor oferite ar fi net superioară. Susţin din toată inima greva salariaţilor din spitalele de stat pentru că le respect rezistenţa şi munca şi nu în ultimul rând mă respect pe mine. Plătesc lunar suficienţi bani din venitul meu pentru asigurări de sănătate şi vreau ca statul să folosească aceşti bani fix pentru ceea ce-i dau, nu pentru a acoperi găurile uriaşe făcute de şpăgarii ajunşi în fruntea bucatelor.

Reclame

13 comentarii

Din categoria Cotidian

13 răspunsuri la „Greva sănătăţii

 1. Te susțin întru totul, cu atât mai mult cu cât în familie am medici și știu cum se petrec lucrurile în adevărul lor, nu în interpretări tendențioase!

  Apreciază

  • Da, aşa este. Prea ne-am învăţat să aruncăm cu pietre in ei. Nu salariaţii sunt de vină pentru dezastrul din sănătate, ci cei puşi să gestioneze banii ce ar trebui să ajungă la ei: în salarii, dotări, medicamente. Nu spun că nu sunt şi oi negre printre ei. Sunt şi trebuie puşi la punct. Nu se va putea face asta însă atâta timp cât ei vor lucra în aceleaşi condiţii proaste şi vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu un necalificat din construcţii. E de-a dreptul jenant.

   Apreciază

 2. 9

  Singura lor problema este ca se lupta cu morile de vant. 😦 Cei cu bani se trateaza in afara tarii iar ceilalti…nu conteaza.

  Apreciază

  • Ei, până la urmă vor trebui să-i asculte. Şi pe ei şi pe noi, ăştia mulţi de susţinem bugetul cu dări din ce în ce mai mari şi nu ne permitem să mergem să ne tratăm în străinătate. Picătură cu picătură se adună şi dă peste. Atunci să vedeţi cum nu mai dau doi pe-un loc.

   Apreciază

 3. Încă o dovadă a cretinismului guvernanților: ministrul Nicolaesu a confundat greva de avertisment cu greva japoneză! Oamenii ăștia parcă ar fi picați din Lună!

  Apreciază

 4. Multumesc pentru intelegere si solidaritate! Eu, care fac parte din sistem, nu prea sunt de acord cu grevele, nu vreau sa sufere cineva aflat si asa in suferinta. Si cum sa fac eu greva daca lucrez singura pe tura? Cat la suta din mine lucreaza si cat protesteaza? Si nu e vorba doar de salarii (desi eu iau cam 1400 de lei cu toate sporurile, cu duminici si 7-8 nopti lucrate intr-o luna si cu o raspundere imensa fiindca nici macar n-am medic de garda de specialitate!) ci si de ce vor sa faca cu sistemul de sanatate care se naruie din zi in zi in timp ce sistemul privat infloreste. dar pacientele mele amarate, care n-au bani de un pampers sau un pachet de vata pot visa sa mearga vreodata la privat? Joi s-ar putea sa se intre in greva generala daca nu se obtine nimic la ultima negociere. Stiu ca ne vom lua o multime de injuraturi si imi cer eu scuze de la cei ce vor fi afectati. Nu cred in succesul grevei, eu as fi mers pe o demisie colectiva.Sa-i vad atunci ce vor face fara personal in spitale daca nu-si permit sa ne plateasca decent…

  Apreciază

  • Adelina, vă înţeleg foarte bine. Sunt la fel de revoltată de tot ce se întâmplă în spitalele de stat- de la lipsa de medicamente până la starea de degradare a clădirilor. Sunt spitale care mai stau în picioare doar în virtutea inerţiei, în care de douăzeci de ani nici măcar cu vopsea pe culoare nu s-a mai dat. De dotări ce să mai spun, că e jenant. Nici în spitalele din India nu cred să existe instrumentar mai vechi decât în unele din spitalele noastre. Tare am senzaţia că această situaţie se perpetuează cu ajutorul „specialiştilor” care câştigă mult mai bine în privat.
   Nu cred că reuşeaţi să mergeţi pe demisie în masă. Eu ştiu cum merg lucrurile astea, pentru că din întâmplare am lucrat mulţi ani în resurse umane. Omul nu mai are siguranţa zilei de mâine. Dacă azi îşi dă demisia şi dobitocul ăla de ministru o acceptă, e foarte probabil să nu-şi mai găsească niciunde de lucru. Dacă mai e trecut şi de prima tinereţe, e cu atât mai greu. Oamenilor le este teamă de astfel de acţiuni în masă. Dacă fac grevă mai au o speranţă, dacă îşi dau demisia, trăiesc cu teama că mor de foame. Omul e uşor de speriat, să ştii, mai ales când toată familia depinde de cât câştigă el, chiar dacă salariul ăla e la limita supravieţuirii.
   Eu vă sprijin în continuare şi cred că suntem mulţi cei care întelegem corect ce se întâmplă dincolo de scandaluri şi medici învăţaţi cu şpaga. Mă tem însă că nu veţi ajunge la grevă generală. Liderii de sindicat vor ajunge până atunci la o înţelegere cu conducerea CASS şi cu ministrul. Din experienţa mea, aceşti lideri pot fi destul de uşor cumpăraţi.

   Apreciază

 5. Mi-a plăcut abordarea ta, sunt și medici care merită respectați, dar tactica aceasta de a compromite oamenii din sistem pentru a minimaliza drepturile lor și , ca urmare, a le face orice revendicare neîndreptățită este specifică tuturor forțelor politice. Iar presa este, după cum știm cu toții, aservită.

  Apreciază

  • Ai dreptate. Trebuie însă să mai existe şi cineva care să deschidă ochii. Nu-i păcat să se distrugă tocmai sistemul de sănătate, de care avem nevoie cu atât mai mult acum când au pus ăştia o presiune incredibilă pe noi şi trăim numai în stress? Au făcut praf credibilitatea învăţământului, fac praf încrederea în medici, ce mai rămâne? Să murim. Oare, e o întâmplare că biserica a câştigat în ultimii ani atât de mulţi habotnici?

   Apreciază

 6. Da de asta ce zici, dupa iesirea in strada anterioara anuntarii bugetelor pe ministere, Ponta a zis”La ministerul Sanatatii, de la 5,2 miliarde sunt alocate 7,8, iar la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sunt 22,6 milioane, pentru ca nu se mai platesc cele 3,5 miliarde din trecut.”
  La Matei Bals din Bucuresti am fost acum 2 saptamani si am intrebat un asistent despre salarii, mi-a spus ca in urma iesirii in strada li s-au luat 800 lei din salariu. medici sau asistenti. Spunea ceva de sporuri dar n-am inteles prea bine. Stiti ca exista acolo un loc rezidential in care troneaza in calitate de director de spital fostul ministru al Sanatatii cu nevasta-sa, mincinosul care a vaccinat 1 milion de oamani cu vaccin anti AH1N1, pe nume Streinu Cercel , care a avizat aceste taieri ilegale de selarii sau e o aplicatie generalizata ca „penalizare” la iesirea in strada din care reise ca li s-a luat ca sa aiba ce sa le dea prin mult trambitata „marire” exact mecanismul Black friday, dar m-am inselat. Li s-au luat doar ca sa li se ia, fiindca primesc 500 si ceva doar rezidentii.
  Dar ce spune acum Ponta> „Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, fara sa fie aplicata valoarea de referinta din Legea salarizarii unitare, o crestere salariala de pana 10% fiind prevazuta doar pentru profesori debutanti.”
  Mi-e scarba sa mai trag concluzia

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s