Tata și electricienii

sdaNu ştiu pe la voi cum e, dar în Doljul meu natal, nişte minţi luminate au decis acum câţiva ani să sigileze tabloul cu siguranţe şi contorul de energie electrică la fiecare casă. Să stârpească din faşă pe nenorocitul, pungaşul de ţăran care nu avea altă treabă decât să fure curent. Nimeni nu s-a gândit să-i lase măcar dreptul de a schimba o siguranţă, dacă era nevoie. Când rămâi fără curent şi, după ce faci investigaţii pe la vecini, constaţi că eşti singurul fericit văduvit de tehnologie, trebuie să suni şi să aştepţi răbdător până catadicseşte cineva să-şi mişte fundul să te scoată din impas. Uneori catadicseşte după ce ţi s-a dezgheţat şi frigiderul şi congelatorul şi ai reuşit să dai la câini tot ce adunasei cu trudă o vară întreagă.

Înainte de Crăciun se trezeşte tata dimineaţă la ora 5 şi după câteva minute instalaţia obosită îi spune noapte bună. S-a întrerupt curentul. Bătrânul, dezghețat, şi-a dat seama că doar la el este o problemă, pentru că la casele din jur becurile străluceau luceferi în zorii ce încă nu-şi făcuseră apariţia. S-a îmbrăcat el aşa, pe întuneric a ieşit cu lanterna, a dat mâncare la animale, a rânit, a făcut ce mai avea de făcut în dimineaţa aceea şi la ziuă, ca nu cumva să trezească din somn vreo operatoare recalcitrantă, a sunat la deranjamente, la Enel.

– Bună dimineaţa!

_ Bună dimineaţa sunt cutărică, cu ce vă putem ajuta!?

– Întâi vreau să ştiu ce eşti, robot sau persoană fizică?! ( De multe ori suni la ăştia şi-ţi răspunde un robot care te pune să aştepţi o veşnicie şi să apeşi o grămadă de butoane până se îndură cineva să-ţi răspundă. Până atunci vorbeşti la stele dacă nu eşti atent. Bătrânul a vrut să se asigure din start că-l ascultă cineva)

– Sunt persoană fizică, domnule! Spuneţi ce problemă aveţi.

– Măi domnişoară…. sunt Stroilă I. din Bechet şi nu am curent de la ora cinci jumate dimineaţa!

– Doar dumneavoastră nu aveţi, sau nu are toată strada?

– Doar eu, nu vă spusei? Se stinse la cinci jumate.

– Am înţeles. Am notat sesizarea, o să anunţ echipa să vină la dumneavoastră să repare. O zi bună!

Închide tata telefonul şi se pun pe aşteptat echipa. Între timp îşi fac treaba, mai prin casă, mai prin bătătură, gătesc, mănâncă, îşi fac somnul de frumuseţe de la prânz… Pe la ora trei jumate după-amiază când nimeni nu apăruse să se intereseze de soarta lui, sună din nou. Normal, răspunde altă operatoare.

-Bună ziua! Sunt Stroilă din Bechet şi am sunat dimineaţă să anunţ o defecţiune. Mai aştept mult, sau s-a rătăcit reparatorul pe drum?

– O clipă, domnule! Spuneţi-mi din nou toate datele!

– Iar? Păi nu le aveţi acolo? Că dimineaţă domnişoara mi-a zis că e persoană fizică, nu robot! Nu notaţi şi voi?

–  Staţi puţin, vă rog!

– Unde să stau, în telefon sau langă telefon?

– Aşteptaţi la telefon un minut!

– Păi da, că ar fi fost cam greu să intru în telefon…

– Am  sesizarea dumneavoastră, a fost transmisă echipei, o să vină cineva să verifice.

– Asta mi s-a spus şi dimineaţă şi s-a făcut aproape noaptea, nu a venit nimeni. Vine cineva azi sau mâine?

– Vine azi, domnule, dar e o singură echipă pe teren, vine de la Melineşti.   Ajunge şi la dumneavoastră.

O singură echipe pe teren într-un judeţ ca Doljul e mare realizare. Melineştiul e la vreo 70 de km, trebuie să te înarmezi cu muuuultă răbdare! Dacă defecţiunea apare în toiul verii, nu iarna, ăla eşti, poţi să-ţi iei adio de la tot ce-ai gătit, pregătit pentru iarnă sau mai ştiu eu ce produse perisabile mai ai pe acolo.

A venit seara, s-a întunecat, au stat bătrânii la lumânare până la nouă jumate, când în sfârşit a venit şi echipa de depanare la poartă.

– Ce-i nea Stroilă, nu ai curent?

– Păi nu se vede, măi, băieţi? Doar e noaptea…

– Ce problemă ai?

– Dacă ştiam vă chemam pe voi? Am avut acum ceva timp un scurt la consolă, dar au venit colegi de-ai voştri şi au reparat. Ştiu doar că s-a oprit curentul dimineaţă. Uite căsuța cu tabloul aici.

– Ei, i-ai făcut matale ceva, cum să se oprească aşa?!

– Da, am jucat tontoroiul pe el.

– Ai o scară?

– N-am!

– Cum tataie, nu ai o scară în toată gospodăriea matale? Și cum vrei să ne urcăm pe casă să verificăm consola?

– Da la ce vă folosește scara de pe mașină? Urcați-vă cu scara voastră dacă credeți că mai vedeți ceva acolo la ora asta!

Nemulțumiți, muncitorii pleacă să aducă scara. Se împiedică de copaci, de sforile de rufe întinse pe bătătură, înjură, se lovesc.

= De tată, ce să vă fac… dacă veneați și voi pe lumină, mai vedeați câte ceva… Așa e în curtea omului, găsești de toate. Nu vă pot aprinde becul să vedeți pe unde călcați!

Plini de năduf reușesc cumva să meargă în spatele casei, să-i calce ceapa proaspăt răsărită în picioare, să pună scara și să urce pe casă.

– Tataie, nu ai nimic defect aici, bre! Trebuie să fie de la siguranțe!

– Da, ce? Am zis eu că e de acolo? Eu doar v-am spus că acolo a fost defect înainte….

Coboară muncitorii, se încurcă din nou în crengi, sârme, sfori, se lovesc, înjură. Duc scara la loc pe mașină și intră în casă să verifice tabloul de siguranțe. Acolo, norocul lor, doar o siguranță împușcată.

– Nu vrea să ne spună tataie, dar a făcut el un scurt… De ce nu ne-ai spus când te-am întrebat?

– !?!

Ce să spună omul când el a văzut doar că i s-a stins lumina? De unde să știe bătrânul ce naiba s-a întâmplat acolo, când el și când schimbă un bec se asigură că sta bine cu picioarele pe material izolant, să nu cumva să se curenteze? De când i-au murit sora și cumnatul electrocutați nu pune mâna să desfacă un șurub la un stecher dacă e legat de un cablu! În sfârșit s-a făcut lumină. Au înlocuit siguranța arsă și-au luat la revedere și au plecat. Cât s-au chinuit cu scara, cu urcatul pe casă, cu comentariile s-a făcut zece jumate. Seara. Pentru o amărâtă de siguranță arsă…

– Și totuși, tată, am și eu o nelămurire… De ce nu le-ai dat o scară? Aia cu care te urci în pătul e solidă și numai bună de urcat pe casă!

– Nu am vrut! Să cadă, Doamne ferește de pe casă? Era noaptea, ăla era cam afumat…

– Bine, dar putea la fel de bine să cadă și de pe scara lor!

– Da, dar era scara lor! Nu aveau cum să spună că au căzut pentru că le-am dat eu o scară șubredă! Dacă erau băieți deștepți se uitau întâi la taboul, că eu asta le-am arătat prima dată!…

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria jurnal

4 răspunsuri la „Tata și electricienii

 1. Exact așa am pățit și noi, acum câțiva ani, tot de Crăciun :). Contorul, unde se afla și un fel de buton care întrerupea curentul in toată casa dacă se ardea vreo siguranță, era sigilat. Dar, știind că nu avem nicio șansă să vină vreo echipă de intervenție în acea zi și încă vreo 2-3 zile după aceea, am riscat și ne-am descurcat, cu ajutorul unui ,,specialist” (românul se adaptează la orice). Am rezolvat fără să avem probleme. Cu altă ocazie, în timpul verii, după o furtună puternică, a căzut un copac pe consolă și s-a rupt firul care lega casa noastră de rețeaua electrică a satului. Am anunțat și abia după o săptămână au venit, perioadă în care tata s-a mai dus de vreo două ori la sediul lor, cu insistențe.Ca să nu mai spun că întâi a venit echipa care trebuia să sigilieze lucrarea care nu se efectuase încă :). Am stat o săptămână fără electricitate, în toiul verii, la un sat aflat la 20 de km distanță de oraș.Când îmi petreceam vacanțele la țară, coșmarul meu erau penele de curent electric. A fost o vreme când, după fiecare ploaie, se intrerupea curentul în jumătate de sat, transformatorul de care eram noi legați fiind foarte vechi si mereu cârpit. Iarna, mai ales de Sărbători, erau mereu probleme. De câțiva ani văd că s-au mai așezat lucrurile 🙂 .

  Apreciază

  • 🙂
   Asta este problema peste tot. În prostia lor, încercând să reducă furtul de curent, au făcut să sufere o grămadă de oameni nevinovați. Mizează și pe faptul că românul e om răbdător și nu-i dă în judecată când se întâmplă astfel de defecțiuni. Acum au redus și din personal, e vai de mama celor care locuies mai departe de sediu. Regresăm, dar plătim certificate verzi! O să ajungem ca-n Africa, să stăm la lumina lunii și să-i întreținem în continuare pe ,,investitorii,, deștepți!

   Apreciază

 2. In bucuresti nu au rezolvat-o cu furturile. Am 3 (trei) vecini rău platnici care s-au rebranșat ilegal. Cine credeți că mai verifică cum că siguranța scoasă nu a fost înlocuită? Uneori chiar mi-e ciudă că unii pot orice. Apoi mă gândesc că poate compania merită să fie păcălită. Sunt în dubiu, deci exist.

  Apreciază

  • 🙂
   Păi normal că nu au rezolvat nimic… Atâta timp cât ținta lor e doar consumatorul cinstit și nu are cine să verifice, totul e în zadar.. Și sigur că merită păcăliți. Ei, nu noi. Culmea e că tot noi, ăștia cinstiți trebuie să plătim și pierderile.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s