Iubirea de pluş

1889923_1_644x461_urs-plus-pt-ziua-indragostitilor-bucurestiAş putea începe cu „a fost odată” ca pe o poveste. A fost odată o dragoste curată, ce nu avea nevoie decât de doi oameni ca să crească. Un el şi o ea, cu gândul îndreptat veşnic către celălalt, fiecare străduindu-se să-şi ascundă cum poate mai bine bătăile inimii când se ating. Fără să reuşească vreodată. Doi oameni ţinându-se de mână, păşind cu încredere în viaţă pe un drum nou, necunoscut.  De cele mai multe ori, cu beteală în păr şi foc sacru la spate. Cu încrederea că celălalt nu va da drumul mâinii dacă tremură. Ştiind că îşi vor potrivi paşii astfel încât să calce în acelaşi ritm cu inimile lor ce bat la fel. O dragoste de început de lume, cu flăcări în obraji, palme umede, buze fierbinţi şi strălucire în ochi. Dragostea care rodeşte fără să fie conştientă de asta, fără să planifice bani, momente, sexul viitorului rod. Dragostea care se bucură sincer de apariţia micuţului intrus şi-şi întinde aripile să-l cuprindă simplu, fără a ştirbi flacăra cuplului.

A fost.  „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” a dispărut. A rămas începutul de flacără spontană, clocotul sângelui, înlănţuirea sălbatică şi primitivă a corpurilor. Prea repede consumată, imediat arsă, ca o hârtie căreia îi dai foc de la un colţ şi-şi împrăştie cenuşa în vânt când degetele arse o scapă. Fără nici un cărbune aprins care să poată reaprinde flacăra stinsă. Au rămas doi oameni reci, calculaţi, interesaţi. Uneori cu rochie albă, scumpă,  de firmă. Cu buchet bogat, cu meniu select, cadouri dinainte stabilite. Cu un el ţeapăn şi asortat. Prea puţin potriviţi, prea mult interesaţi. Iubirea lor e atât de generoasă, încât poate cuprinde casă, maşină, bani, bijuterii, călătorii. Lucruri materiale, reci ca şi sufletele unite de o hârtie şi un inel. Cu diamant. Cu cât mai mare, cu atât mai bine.

A fost o vreme când iubirii îi erau suficienţi doi oameni, iar lor nu le mai trebuia mare lucru dacă erau unul în braţele celuilalt. A trecut. Am evoluat. Nu mai construim cuiburi ale dragostei, nu-i mai sunt de ajuns. Acum are nevoie de palate poleite, de maşini scumpe, de conturi grase. Are nevoie de o zi a îndrăgostiţilor, de ciocolată, petale, şampanie, inimioare de pluş. Altfel nu ştie că există. Are nevoie de dovezi materiale pentru a merge mai departe. De sărbători de împrumut. De strălucire rece de pietre scumpe. De consum. Într-o eră a vânzătorilor până şi iubirea a devenit o marfă. Una prea scumpă şi efemeră. Nu mai încălzeşte, nu mai arde, nu se mai bucură de căldură. E rece, calculată, materială, mult prea ancorată în realitate. Cineva i-a tăiat aripile, a priponit-o de un stâlp bine înfipt într-o stâncă de granit poleit, i-a furat căldura. A împuns-o cu acele de gheaţă ale consumerismului superficial. Acum are nevoie de plastic, de rotunjimi artificiale, de falsă vigoare. De iluzii.

Se apropie ziua îndrăgostiţilor. Nu uitaţi să cheltuiţi cât mai mult pentru persoana iubită, altfel iubirea ei se stinge ca flacăra unei lumânări pe care o va reaprinde altul mai generos. Nu uitaţi să vă demonstraţi sentimentele palpabil. Nu uitaţi să umpleţi conturile comercianţilor, altfel vor suferi. Şi ei nu trebuie să sufere. Ei au grijă ca iubirea voastră de plastic frumos poleit să trăiască în continuare. Îşi dau silinţa să nu ardeţi niciodată cu adevărat pe altarul Dragostei limpezi, pure şi curate ca apa de izvor. Pentru că aceea nu se poate cumpăra. Doar se trăieşte.

Anunțuri

10 comentarii

Din categoria jurnal

10 răspunsuri la „Iubirea de pluş

 1. Unde a dispărut credința că gestul contează? Nu e suficient o floare, dacă o oferi din inimă? 😉

  Apreciază

 2. ” Iubirea de plus „,
  ” Iubire , bibelou de portelan … ” ,
  tot VALSUL e nemuritor !!! 🙂 🙂 🙂

  Aliosa.

  Apreciază

 3. Iubirea se poate serba în fiecare zi şi nu cu cheltuieli materiale. Sentimentul nu are legătură cu banii cheltuiţi. Orice atenţie e binevenită, dar trăirea e trăire…
  🙂

  Apreciază

 4. Mai că mi-e milă de bieții comercianți care mizează și pe mine în astă zi… Alt an în care nu mi-e poftă nici de inimioare de pluș, nici de ursuleți inscripționați cu tradiționalul I love You… 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s