La coadă, de la grădiniţă

pe-1-aprilie-incep-oficial-inscrierile-la-gradinita-locurile-sunt-deja-pe-terminate-139644Sunt ani buni de când rata natalităţii scade progresiv, în timp ce rata mortalităţii a ajuns la cote alarmante. Preţurile ce veşnic cresc, instabilitatea vieţii, a locurilor de muncă, lipsa posibilităţilor materiale şi a sprijinului extrem de important pe care statul ar trebui să-l acorde tinerilor părinţi, îi fac pe aceştia să se gândească de două ori înainte de a concepe un copil. Şi pentru că guvernanţilor postdecembrişti li s-a părut totdeauna că viaţa de părinte în România prea e floare la ureche, au făcut tot posibilul s-o complice atât de tare, că-ţi vine să-ţi iei câmpii numai când te gândeşti la toată birocraţia şi bătaia de cap prin care trebuie să treci încă din primii ani de viaţă ai odraslei din dotare.

În fiecare an, părinţii responsabili ai căror copii au reuşit să meargă pe propriile picioruţe, se bat la propriu pe locurile veşnic insuficiente din grădiniţe. În domeniul învăţământului s-a schimbat legislaţia de nenumărate ori. De câte ori vin alţii la putere, ministrul învăţământului nu are altceva de făcut decât să schimbe legea. În atâţia amar de ani, nu s-a găsit nici măcar unul care să schimbe exact punctele care îmbolnăvesc sistemul de învăţământ din ţara asta. Nuu… toţi au umblat la numărul şi forma examenelor, au mai adăugat nişte hârţoage de completat pentru cadrele didactice, nişte materii stufoase de studiat pentru copii, s-au mai acoperit de nişte hârtii şi învăţământul a mers nestingherit către fundul prăpastiei unde se va opri în cel mai scurt timp.

Standardele europene ne impun un anumit număr de copii în clase încă de la grădiniţă. Nu e rău deloc, deşi dacă stau să mă gândesc bine, pe vremea cân noi, „decreţeii” ne-am ridicat copăcel şi am ajuns la şcoală, o clasă sub 30 de elevi era considerată o clasă slabă. Uniunea nu impune însă şi numărul cadrelor didactice ce trebuie să activeze într-o unitate de învăţământ. Pe principiul logic, dacă iei ditr-o parte, pui în cealaltă ca să echilibrezi balanţa. Deci, dacă reduci numărul de copii, creşti numărul de educatori, nu reduci numărul locurilor în şcoli şi grădiniţe, pui mâna şi mai construieşti nişte clase şi asiguri locurile necesare pentru toţi copiii! E la mintea cocoşului, ce naiba! Chiar nu există în întreg ministerul ăsta atât de hulit nici un om cu capul pe umeri care să rezolve problemele cu adevărat urgente?

Avem învăţământ obligatoriu şi gratuit, prin lege. Obligatoriu şi gratuit, dragi guvernanţi, înseamnă că voi asiguraţi copiilor toate locurile disponibile! Toate, nu 50%, nu 80%, nu 95%! În baza aceleiaşi legi, în clasa I nu pot fi înscrişi copiii care nu au frecventat măcar două grupe de grădiniţă: neapărat una trebuie să fie grupa pregătitoare şi, eventual, grupa 0 mai nou. L-aş întreba eu pe actualul ministru de la Educaţie ce trebuie să facă părinţii ale căror dosare sunt respinse de grădiniţe pe motiv de lipsă de locuri? Unde să facă copiii lor grupele obligatorii fără de care nu se pot înscrie la şcoală? Nu toţi părinţii sunt capabili să plătească un salariu mediu pe economie ca odraslele lor să poată urma cursurile grădiniţelor private. Chiar şi un loc într-o grădiniţă de stat este prea scump pentru majoritatea familiilor şi totuşi părinţii înţeleg şi fac eforturi mari să le asigure copiilor lor educaţia de care au nevoie.

Pe lângă taxele de grădiniţă, de pat, de masă şi de ce naiba or mai fi, un părinte trebuie să-i cumpere copilului creioane colorate, caiete speciale şi cam tot ce presupune  material didactic pentru orele de curs. Dacă ei, părinţii plătitori de taxe, majoritatea muncitori pe minim pe economie îşi fac datoria faţă de viitorul acestei ţări, tu, stat român gras şi îmbuibat, ce faci? Le dai în cap prin lipsa ta de interes şi reacţie punându-i să se bată la propriu stând la cozi infernale doar ca să-şi depună dosarele pentru un loc la… grădiniţă? În ce epocă trăim? Nu credeţi că ar fi cazul să devenim responsabili şi să luăm decizii raţionale şi utile, care să ne ajute să formăm tineri capabili, nu rataţi ce în curând nu vor mai reuşi să înveţe nici măcar să-şi silabisească numele?

Reclame

10 comentarii

Din categoria Cotidian

10 răspunsuri la „La coadă, de la grădiniţă

 1. Pe vremea mea, …
  Ar fi să povestesc ceva de atunci, din vremea când am mers eu la grădiniță. Am fost întâi la tata la serviciu să luăm o adeverință, apoi am mers la grădiniță unde am și rămas, direct, fără alte formalități. Poate că mama o fi scris o cerere, dar de aceasta nu-mi amintesc. Am rămas acolo, în grădiniță și am plâns toată ziua aceea, „jucând” un cântar de jucărie. Apoi m-am apropiat de ceilalți copii și a fost bine, a fost frumos! Nu știu să spun câți bani erau în bugetul statului atunci, dar țin minte că aveam la grădiniță aparat de proiectat diafilme, ceea ce reprezenta ceva în acel an, 1960! Doar plastilina trebuia să ne-o cumpărăm fiecare, în rest aveam acolo tot ce era nevoie! Iar eu eram sărac, mama și tata nu și-ar fi putut permite să cheltuiască pentru grădiniță, căci nu ar mai fi ajuns banii pentru mâncare și îmbrăcăminte! Toți copiii mergeau la grădiniță și la școală, căci așa trebuia, învățământul era cu adevărat gratuit!
  Ce alt comentariu să mai fac?

  Apreciază

  • Da, Mugur, aşa era. Nu se cereau dosare de înscriere, nu se sta la cozi, nu erau nervi şi nici atâţia bani pe care părinţii trebuiau să-i aducă de acasă. Grădiniţa avea şi jucării, atâtea câte erau, avea şi creioane colorate şi unde erau mai puţine, educatoarele aveau totdeauna jocuri pregătite pentru noi. Şi eram mulţi, nu ca acum, şi eram cuminţi, educatoarele nu se plângeau că nu ne fac faţă. Acum parcă a înnebunit lumea, sincer! Până la urmă, dacă tu stat român spui prin lege că învăţământul e gratuit, dotează-l,, ocupă-te de el, nu-i lăsa pe amărâţii ăia carora le plăteşti un salariu de rahat să moară de foame doar ca sa-şi trimită copiii la şcoală. Acum le trbuie o grămadă de chestii nefolositoare şi obositoare, pe care părinţii plătesc o grămadă de bani! Şi ne mai mirăm că avem atâţia analfabeţi şi că ies de pe băncile şcopii nişte idioţi.

   Apreciază

 2. Costul grădiniţei pe vremuri? Am plătit 36 lei/lună pentru primul copil şi am avut reducere pentru al doilea.

  Apreciază

  • Asta pentru că-l aveai la grădiniţă cu program prelungit. La grădiniţa cu program normal nu plăteai nimic. NU aveai de cumpărat tot felul de prostii ca să poată învăţa ceva. Eu înţeleg aşa: într-un învăţământ gratuit, garantat de stat, schimbi programa, asiguri şi materialele pentru ea. Că nu părintele ţi-a cerut să te joci cu mintea copilului lui. Atunci când părinţii vor ca pruncii lor să studieze o materie anume, plătesc. Nu e simplu? Nu eşti în stare să asiguri viitorului ţării pe care o conduci strictul necesar, împuşcă-te! Dă-ţi demisia şi lasă altul capabil să se ocupe, nu-mi mânca banii degeaba!

   Apreciază

 3. Pe mine m-a revoltat situația înscrierilor la grădiniță, numai privind la TV! Ce să mai zic de părinții și copiii care sunt direct implicați în acest proces. E o debandadă care continuă să ne caracterizeze, ba chiar să se amplifice, precum bine zici!

  Apreciază

  • Da, Petru, aşa este. Pe lângă faptul că s-au creat tot felul de oportunităţi de şantaj pentru educatori. Am o colegă care a avut copilul mai bolnăvicios şi până când a aflat ce are, a trecut ceva timp. Dacă îl ducea la grădiniţă se îmbolnăvea şi era marginalizat, dacă l-a ţinut acasă, a fost pus în discuţie în consiliu, ca element rău, cu prea multe absenţe şi propunere de excludere din grădiniţă. La clasa mijlocie! Ce e asta? Excludere din grădiniţă, element rău, doar pentru că sănătatea lui e mai slabă? Îşi dă cineva seama de grozăvia situaţiei în care am ajuns?

   Apreciază

 4. Cine își dă seama, nu poate face nimic, iar cine ar putea face ceva, ori nu vede or se face că totul decurge normal. De ce să se streseze, când pe el nu-l afectează?

  Apreciază

 5. Toate „politicile guvernamentale” de azi mi se pare ca au un singur scop: sa promoveze sistemul privat, sa faca unii bani profitand de lipsa de alternativa. Grija pentru om e doar pe hartie si in campanii electorale, in rest singurul om care conteaza e ala care trebuie sa faca bani si sa poata da cotizatia la partid. Si mai e o chestie care ma enerveaza: daca vaccinarea nu e obligatorie in Romania atunci avizul de vaccinare de ce e obligatoriu la intrarea intr-o colectivitate „de stat” ?

  Apreciază

  • Da, asta e o altă tâmpenie cât casa. Dacă îi dai părintelui posibilitatea să decidă ce vaccinuri face odrasla lui, atunci dă-i ocazia să şi-l poată înscrie şi la şcoală! Personal nu sunt împotriva campaniilor de vaccinare. Până la urmă şi-au dovedit eficienţa în timp, deşi au fost şi cazuri în care nu erau necesare. Beneficiile au fost incomparabil mai mari. Consider doar că înainte de a purcede la vaccinarea oricui, ar fi necesar să se cam afle la ce poate fi copilul respectiv intolerant, pentru că nu ne naştem toţi cu acelaşi sistem imunitar şi părinţii au dreptul să ştie sigur că nu le rămâne copilul paralizat în urma unui vaccin.
   Nu am nimic împotriva sistemului privat, dincontră. Dar schimbă în puii mei legislaţia atunci şi nu te mai bate cu pumnul în piept că în ţara guvernată de tine are acces la învăţătură şi sănătate oricine. Aceste „gratuităţi” asigurate de stat nu sunt decât o sursă continuă de venituri pentru bugetul de stat în care unii pot băga nestingheriţi mâna până la umăr. Cum altfel ar mai cere atâtea contribuţii şi taxe, dacă nu s-ar acoperi legal cu gratuitatea oferită în schimb?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s