Când plouă în România

inundatii1-400x230Avem parte de o vară umedă cum nu cred să-şi mai aducă aminte nici bătrânii să fi existat. De fapt sunt ani buni de când natura ne surprinde cu manifestări meteo din ce în ce mai ciudate, ca şi cum pământul şi-ar fi schimbat meridianele şi paralelele şi ne-am fi mutat peste noapte în altă emisferă. Că toate aceste schimbări sunt consecinţă a poluării şi nepăsării cu care oamenii îşi distrug habitatul, nu mai e o enigmă pentru nimeni, aşa cum nu ar trebui să fie enigmă nici inundaţiile şi ploile abundente ce se tot învârt de luni întregi deasupra României.

Vedem la TV grămezi de reportaje făcute din mijlocul şuvoaielor învolburate şi furioase ce smulg totul în jur, bătrâni neputincioşi cu câte o bucată de pâine în mână plângând că şi-au pierdut agoniseala de o viaţă, politicieni la patru ace, cu costume impecabile şi pantofi lustruiţi oglindă făcându-şi campanie electorală în mijlocul dezastrelor şi promiţând nenorociţilor marea cu sarea. Sincer vă spun că o s-o aveţi şi pe aia cât de curând în bătătura proprie şi nu adusă de politicieni mincinoşi, ci chiar de nepăsarea voastră, oameni fără discernământ.

Hai să ne înţelegem. În ţara asta în 25 de ani s-au chelit munţi şi dealuri întregi. Se taie zilnic zeci de hectare de pădure, fără nici o noimă. Vi s-au dat înapoi petece de pădure şi le-aţi tăiat în câteva zile. Lemnele le-aţi făcut stivă la poartă. Cu pădurile statului lucrurile stau şi mai rău. Bătălia pe lemnul lor e atât de mare încât hoţii au ajuns să omoare oameni care încă încearcă să apere pădurea şi să se opună cu orice preţ tăierilor ilegale. Firme fantomă străine prosperă din transportul lemnului în formă brută în ţările de origine şi hoţii îşi apără cu dinţii cloşca cu pui de aur. Poliţia închide ochii, Romsilva e mânjită şi tace, autorităţile locale îşi primesc partea, închid ochii şi emit acte care să-i acopere pe hoţi cu toate camioanele lor de lemne furate. Şi natura, astfel sărăcită, se răzbună în cel mai crunt mod.

În fiecare an se alocă bani de la buget pentru sinistraţi. Se fac case insalubre şi înghesuite care nu pot fi locuite, se fură jumătate din materialele de construcţie, se umflă facturile de materiale şi manoperă până la refuz, hoţii deghizaţi în antreprenori şi politicieni prosperă şi în esenţă nu se schimbă nimic. Vorba lui nea Iancu: „ să se modifice -primim, dar să nu se schimbe nimic!”. Pentru că ăsta-i românul . Sloganul „lasă că merge şi aşa” se aplică cu succes în toate domeniile, indiferent cât de păgubos ar fi.

Într-un stat care nu face nimic pentru siguranţa şi prosperitatea cetăţenilor săi, te-ai  aştepta ca cetăţenii să se mobilizeze şi să-şi facă singuri lucrurile necesare. Poate în alt stat civilizat, nu în România. Românului îi place să se plângă şi să aştepte să facă altul. Îi place să se laude că a muncit afară şi a fost şmecher, a luat aprobări  care i-au permis să-şi ridice  viloaie  chiar în buza apei, ca apoi să plângă că i-a luat apa toată agoniseala de o viaţă şi că nu înţeleg ce are Dumnezeu cu el de-l pedepseşte atât de rău.

Măi să fie! Păi oameni buni, vă meritaţi soarta! Nu e Dumnezeu de vină pentru infatuarea şi indolenţa voastră! Nu Dumnezeu v-a făcut proşti şi mândri! El v-a dat o ţară ca un colţ de rai de care vă bateţi joc zi de zi. Mi-ar plăcea să-mi răspundă nenorociţii ăia care se tot plâng la tv că au pierdut agoniseala de o viaţă, când au văzut că dealul de deasupra casei lor rămâne deşert, au pus mâna pe sapă să-i gonească pe hoţi? Şi dacă nu a făcut-o, câţi copaci a plantat fiecare să ajute solul să se stabilizeze, ca nu cumva prima ploaie serioasă să le aducă dealul peste ei în pat?

Câţi copaci aţi plantat de fiecare, oameni trăitori pe acele meleaguri unde convieţuiţi atât de paşnic cu hoţii de lemne? Câte şanţuri de scurgere aţi săpat şi întreţinut pe lângă garduri, ca apa să aibă unde să se scurgă la timp, să nu riscaţi să vină peste voi în case? Unde aruncaţi gunoaiele din gospodărie, peturile de plastic, pungile, resturile de haine şi toate căcaturile care ar putea bloca cursul unei ape? Când v-aţi adunat ultima dată cu toţii să curăţaţi alba pârâului din apropiere care seacă în fiecare vară secetoasă şi se umflă peste noapte când plouă torenţial? Când l-aţi tras de mânecă pe primar să vă justifice ce-a făcut cu banii primăriei, dacă digul a rămas în fiecare an doar la stadiul de cârpeală şi câţi aţi pus mâna pe sapă să-l consolidaţi dacă aţi văzut că nimeni nu o face?

Prea multe întrebări pentru mintea voastră ocupată, nu? Alţii sunt obligaţi să aibă grijă de avutul vostru, voi aţi făcut, e de ajuns. V-aţi adus preţioasa contribuţie la prosperitatea acestei ţări. Casa voastră se învârtea după soare şi uite că acum aţi rămas pe drumuri, doar cu hainele de pe voi. Dă bine să vă plângeţi, să fiţi compătimiţi, să adune politicienii voturi şi televiziunile rating de pe urma nenorocirii voastre. O meritaţi. Vă puteţi consola cu gândul că pentru câteva zile aţi fost şi voi vedete. Votaţi în continuare hoţi ce vă promit medicamente gratuite, vă aduc două peturi de apă potabilă, o sacoşă de pâine şi câteva conserve, apoi vă lasă în plata Domnului. Căiţi-l pe Becali, că din banii lui curat furaţi a ridicat case pentru năpăstuiţi că, dacă ar fi liber, ar ridica altele şi pentru voi. Vedeţi, fiţi pe fază şi reabilitaţi-l când iese, poate ajunge şi preşedinte, ce naiba, doar nu ar fi singurul puşcăriaş din conducerea ţării asteia!

Să nu cumva să deveniţi responsabili şi să încercaţi să faceţi ceva pentru regenerarea pădurilor şi consolidarea solului, să nu încercaţi să întăriţi diguri şi poduri şi să faceţi baraje în calea apelor. Şi aşa băierele cerului se vor rupe continuu de acum înainte şi vor mătura iar tot în cale. Doar inundaţii sunt şi pe la alţii, nu numai la noi! Rămâneţi năpăstuiţi şi sinistraţi, e postura care vă prinde cel mai bine!

3 comentarii

Din categoria Cotidian

3 răspunsuri la „Când plouă în România

 1. Prostia, nepăsarea și interesele de moment sunt doar trei dintre cauzele dezastrelor accentuate ce s-au abătut asupra României. Aș da ca exemplu cele două case din Oltenia, atât de mediatizate la TV, construite pe malul apei, fără o fundație adecvată. Chiar nimeni nu s-a gândit că râul se va umfla odată!? Și casele acelea, dărâmate de apă, au costat zeci de mii de euro!

  Apreciază

  • Exact asta spuneam şi eu! Şi sincer, Petru, să-ţi construieşti casa chiar pe malul apei, ca să te lauzi cu râul la poartă şi să nu iei în calcul riscul inundaţiei la prima ploaie serioasă, nu e dovadă de ignoranţă? E şi vina ta că ai dat bani să iei aprobarile necesare şi vina celui care a dat avizul şi a proiectantului că s-a bucurat doar la bani şi nu ţi-a expus pericolele. Nu-i compătimesc, sincer. Pentru că şi-au făcut-o cu mâna lor.

   Apreciază

  • Fundaţia aveau un metru de beton în pământ. Apa a spălat pământul de sub ea şi a luat casa cu totul. Nu te pui cu furia naturii.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s