Gâlceava- din negura timpului

– Fă mmmamă, vino fă dracu’ în casă şi nu te mai certa cu lumea că te aude dracu tot satul! Hai că mmmi-e foame!

– Vin acu’!

Ninel, copilul ăsta întârziat şi bâlbâit e slăbiciunea ei. L-a născut greu, credea că nu o să mai vadă lumina zilei după experienţa asta. Apoi i-a tremurat inima pentru el. Nu plângea, nu mişca, stătea aşa, bleg, cu mâinile în lături, vânăt şi doar ochişorii se mişcau din când în când de la unul la altul. Întâi a pus-o pe mă-sa să închidă uşa, a aprins o lumânare şi l-au botezat acolo, după uşă, amândouă, într-un ritual ascuns, de parcă ar fi făcut vrăji.  Voia să-l după la spital şi-i era frică să nu moară nebotezat în braţele ei până acolo. Nu a murit. Se uita aşa, mut cu ochişorii ăia mici la ea şi nu zicea nimic. Doar se agăţa de viaţă cu tot sufletul din ochi.

Se gândea atunci că mai bine îl năştea mort. Cum o să se chinuie ea cu un neputincios toată viaţa? Îi era drag, că era băiat şi băiat îşi dorise. Şi pe ea şi-ar fi dorit s-o facă mă-sa băiat, nu ar mai fi fost aşa de chinuită, că de mică a descoperit ce greu e să fii fată. Toţi băieţii o îmbrânceau şi râdeau de ea când se înfigea între ei să se joace ţurca şi să arunce cu piatra. Şi să fie ei ai dracu’ dacă era vreunul mai bun ca ea! Niciunul nu ştia să ţină bâta în mână şi să lovească băţul cu ea astfel încât să se învârtă în aer, apoi să-l prindă din cădere şi să-l arunce aşa departe cum îl arunca ea. Le arăta ea lor de pe atunci cine-i şeful!

Pe urmă a fost mai greu, după ce-a crescut… cu toate fustele alea ce-o încurcau la sărit garduri când pleca la furat cireşe, cu  băieţii care căutau să-i sucească mâinile la spate şi s-o pupe, nu să se mai joace cu ea ca-n copilărie. Apoi, după ce s-a măritat şi a văzut cât de greu e să porţi în pântec 9 luni un copil, să munceşti să pui masa tuturor şi mai ales să ţii capul plecat şi să taci. Pfff, ea să tacă, auzi! Pretenţia asta o aveau toţi de la ea! „Taci fă, Dodă, maică! Taci că tăcerea e de aur!” „Taci fă, nebuno, că-ţi lipesc două acu’, n-auzi!” Da’ le-a arătat ea! Le-a dat de n-au mai putut duce! He, he… îi ştiau ceva de frică! Da bine că a scăpat de acolo. Se săturase să se tot bată cu neputinciosul ăla de bărbat…

Copilul ăsta de aia şi era aşa defect, de la câtă bătaie luase cât îl purtase în pântec. Al dracu’ bărbat, profita că e grea şi nu se poate apăra şi numai în burtă îi dădea. Cu picioarele, fi-i-ar picioarele ale dracu’, muri-r-ar în chinuri să moară! Da’ avea ea ac de cojocul lui dacă murea copilul ăsta! L-ar fi ciopârţit bucăţi cu toporul şi l-ar fi aruncat în drum, chiar de-ar fi rămas toată viaţa la puşcărie după aia. A avut noroc când băiatul a început să mişte şi şi-a revenit. L-a luat în braţe şi dusă a fost. Nu şi-a spurcat sufletul cu ei, dar tare ar mai fi făcut-o!

Greu l-a mai crescut! La început orice boală se prindea de el. Şi o pală de vânt îl îmbolnăvea şi-l făcea să tremure. Ce nu i-a dat să-l facă bine! Pe la câte spitale nu a fost cu el! Când a ajuns la Craiova la un doctor bătrân şi i-a spus ăla că băiatul ei nu e normal era să-l calce în picioare. Cum să spună aşa ceva despre copilul ei?

– Femeie, ascultă-mă că sunt om bătrân şi am văzut multe la viaţa mea. Copilul tău are ceva aşezat greşit în corpul lui, de aia nu-i funcţionează cum trebuie.

– Cum să aibă dom’ doctor? Uite, are şi el două mâini, două picioare, toate degetele, ca orice om, Nu-ţi bate joc de mine, că eu sunt femeie simplă şi nu ştiu multe!

– Ia aici trimitere şi du-te de-i fă analizele astea. După aia întoarce-te la mine. Tu crezi că nu am altceva mai bun de făcut decât să-mi bat joc de tine? Uită-te la părul meu alb! Crezi că a îmbătrânit degeaba?

O apucă şi pe ea câteodată… Noroc că doctorul ăla era interesat de copil, nu mai văzuse nici el în viaţa lui aşa ceva. Când a venit cu radiografiile şi a văzut că toate organele interne sunt perfect inversate în el şi-a făcut cruce. A chemat şi alţi colegi să vadă şi ei minunea.

– Dom’ doctor, ce se holbează ăştia toţi la pozele alea? Copilul meu o să moară şi nu vreţi să-mi spuneţi?

– Stai măi femeie liniştită! Nu o să moară acum, doar că s-a născut cu o anomalie atât de rar întâlnită că niciunul din noi nu a văzut-o până acum.

Ce dracu’ vorbeau ăia acolo, nici până azi nu a înţeles bine. A reţinut doar că inima îi e în dreapta, ficatul şi fierea în stânga, stomacul pe dos, cum dracu’ o veni asta. Şi că poate muri în orice clipă. Ea doar l-a luat în braţe şi a venit cu el acasă. L-a îngrijit cum a putut mai bine şi uite că acum e mare şi sănătos, nu are nici pe dracu’!

La început se bâlbâia rău, rupea cuvintele greu, de parcă era nevoit să le smulgă cu forţa pe fiecare din gât. Cu timpul a scăpat şi de greutatea asta. Singur, că ea la doctor nu s-a mai dus cu el de atunci. Ce, să râdă toţi de odorul ei? Acum doar în „m” se mai împiedică uneori, dar asta nu mai deranjează pe nimeni. A fost primul pe clasă la scoală cu toată greutatea lui în vorbire! De unde toţi copiii fugeau şi râdeau de el la început, au ajuns toţi să-l invidieze când ei au rămas acasă, la sapă, iar el a intrat la liceu la Craiova. Na, că le-a arătat ea Doda tuturor cine e!

– Fă, mmmamă! Adormişi cu pompa-n mână? Ce dracu’ faci acolo de nu mmmai vii! Mmmor aicea de foame!

– Ho, că vin, ce urli aşa?

„Să fie-al dracu’ ce te ia gândurile astea cu apa lor de uiţi de tine!” Zeama din pompă se terminase demult iar ea stătea prostită privind cu ochi goi peste cimitir. Nuu, că sigur are dreptate nebunul ăsta de Nelu, uite că o bate Dumnezeu şi-i ia minţile.

– Să fii al dracu’ tu Nelule, cu gura ta spurcată!

– Ce-ai, fă, ai început să visezi şi să înjuri oamenii fără motiv? Când ţi-am zis eu că eşti nebună, nu m-ai crezut! Du-te de tratează-te, nebuna dracului!

 

2 comentarii

Din categoria Uncategorized

2 răspunsuri la „Gâlceava- din negura timpului

  1. Ce frumoase şi pline de culoare sunt aceste poveşti de viaţă, asupra cărora prea puţini se apleacă cu atenţie. Fiecare om, cu istoria lui…
    Numai bine! 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s