Gânduri pentru 2015

Bună dimineața 2015! Bună dimineața în an nou, dragii mei!

E ceas de răscruce și bilanț, ceas de planuri de viitor, vise frumoase, dorințe ce se vor împlinite. E cumpănă între ce-a fost şi nu se va mai întoarce şi ce va veni cu speranţe şi gânduri bune.

Bilanţ îmi fac în fiecare an. De-a fost bine, de-a fost rău, rămân totdeauna cu regretul că nu am putut face mai mult, că nu am putut dărui mai mult, că sunt neputincioasă şi anostă şi nu-mi găsesc uneori nici măcar cuvinte să pot ajuta mai mult. Încă mai sper să reuşesc în noul an.

Ce vă doresc pentru 2015? Ce-mi doresc şi mie.

În primul rând, să fiţi sănătoşi. Să nu aveţi nicio problemă care să vă poarte pe la uşile prea aglomerate ale doctorilor şi spitalelor. Aveţi grijă de sănătatea voastră şi de sănătatea celor dragi, pentru că doar un om sănătos îşi poate împlini visele şi-i poate ajuta şi pe ceilalţi să şi-i le împlinească.

Să fiţi buni. Dacă puteţi să faceţi un bine, nu ezitaţi! Nimic nu se compară cu recunoştinţa unui om care primeşte ajutorul cerut atunci când a avut nevoie. Şi o coajă de pâine atârnă greu pentru o gură flămândă, împărţiţi-o de fiecare dată cu cei  ce n-au!

Respectaţi viaţa sub orice formă. Nimic nu justifică cruzimea şi răutatea gratuită. Până şi un animal, cât de mic, ştie să fie recunoscător când îl mângâi sau îl hrăneşti. Durerea loviturii o simte oricine la fel ca tine. Dacă tu ai fost lovit şi te-a durut cândva, nu produce la rândul tău aceeaşi suferinţă altcuiva, chiar dacă acel cineva e doar un biet animal.

Aveţi grijă de aerul pe care-l respiraţi. Un copac creşte în 25 de ani, dar produce oxigen şi pentru urmaşii voştri. Plantaţi, nu distrugeţi.

Învăţaţi să spuneţi oamenilor dragi „te rog”, „iartă-mă”, „te iubesc”, „îmi pasă de tine”, „am nevoie de tine”, „fără tine viaţa mi-ar fi mai grea”, „mulţumesc”. Nu ştiţi când vine ceasul de pe urmă pentru fiecare şi după aceea regretele sunt tardive. Oamenii au nevoie să ştie că sunt iubiţi şi apreciaţi, că eforturile lor nu trec neobservate, că sunt dragi celor pe care-i iubesc. Nu spuneţi vorbe care rănesc suflete, că sufletele plâng cu lacrimi de sânge şi lacrimile acestea sunt răzbunate de îngeri.

Nu judecaţi cu superficialitate. Uneori, oamenii pe care-i admiraţi şi-i idolatrizaţi nu sunt nici pe departe aşa cum vor să vă facă să credeţi. Sunt oameni care au nevoie de aprecierea celorlalţi doar pentru a-şi alimenta orgoliul nemăsurat. Şi sunt oameni care vi se pot părea reci şi distanţi, dar care ascund în suflet comori întregi de bunătate şi dorinţă de a ajuta, de a face bine celorlalţi doar că de-a lungul timpului au fost mult prea loviţi de soartă şi de semenii lor şi au învăţat să tacă, să se ascundă. Rănile de suflet nu se vindecă niciodată şi o vorbă urâtă e ca o piatră aruncată-n apă, efectele ei sunt din ce în ce mai întinse, durerile din ce în ce mai mari. Nu bogăţia şi popularitatea dau măsura unui caracter frumos, de cele mai multe ori măsurile sunt total opuse.

Zâmbiţi oriunde aţi fi! Zâmbiţi copiilor, oamenilor necunoscuţi când sunteţi întrebaţi ceva, când răspundeţi, când oferiţi un covrig unui cerşetor, când cumpăraţi o pâine sau o legătură de pătrunjel de la o ţărancă. Mult, cu gura, cu ochii, din toată inima. Oamenii au uitat să zâmbească, sunt reci şi cenuşii, se vor mira şi-i va bucura zâmbetul vostru. Spuneţi „mulţumesc!”, ceilalţi se vor molipsi de la voi şi vor deveni şi ei un pic mai buni. Iar dacă asta nu se va întâmpla imediat, veţi avea mulţumirea că măcar aţi înseninat ziua cuiva. Zilele astea se adună în registrul zilelor voastre şi vă vor încălzi sufletul atunci când veţi avea mai mare nevoie.

Faceţi bine, chiar dacă nimeni nu-l vede şi nu-l apreciază. Îl ştiţi voi şi-l vede Dumnezeu, e suficient.

Vorbiţi mai puţin şi faceţi mai mult. Atunci când vrem să schimbăm ceva, trebuie să punem umărul nu doar să-i criticăm pe cei care fac. Vorbele sunt ca un bumerang, se întorc de multe ori şi ne lovesc când ne aşteptăm mai puţin, chiar dacă şi-au atins şi scopul pe care l-am avut atunci când le-am aruncat. Faptele rămân, lasă urme durabile.

Nu staţi lângă oameni care vă fac nefericiţi, în locuri în care nu vă simţiţi bine doar pentru că v-aţi obişnuit aşa sau vă temeţi de gura lumii. Nimeni nu ştie prin ce treceţi pentru că nimeni nu se îmbracă cu pielea voastră şi nu trăieşte în locul vostru. Faceţi tot posibilul să vă fie bine, să fiţi fericiţi. Doar voi sunteţi în măsură să vă croiţi drumul în viaţă, nimeni altcineva nu are dreptul s-o facă. De multe ori e de preferat să fii singur, decât să trăieşti singur alături de cineva pe care-l simţiţi străin. Nu aşteptaţi de la alţii gesturi pe care nu sunt în stare să le facă. Nu aşteptaţi recunoştinţa nimănui, voi trebuie să vă mulţumiţi propria conştiinţă.

Învăţaţi să vă iubiţi şi să dăruiţi iubire. Dacă un om a rămas lângă voi indiferent cum v-aţi purtat nu uitaţi să-i mulţumiţi şi să fiţi recunoscători pentru că v-a primit în viaţa lui. Dacă în ciuda caracterului vostru dificil, a pretenţiilor exagerate uneori, a indiferenţei afişate acel om încă mai găseşte resurse să vă răsfeţe şi să vă surprindă cu mici gesturi pline de iubire, întoarceţi-i măcar din când în când onoarea. Îi va umezi ochii şi-i va împrospăta resursele de iubire. Nu călcaţi în picioare sentimentele lor crezând că ceea ce vă oferă vi se cuvine de drept. Oamenii care dăruiesc necondiţionat sunt rari, ca diamantele, nu riscaţi să-i pierdeţi din indiferenţă. Alţii nu veţi mai avea ocazia să cunoaşteţi în această viaţă şi poate nici în altele, dacă există. Unii nu întâlnesc o asemenea dragoste niciodată.

Iubiţi-vă, iubiţi, lăsaţi-vă iubiţi! Fără dragoste nimic nu este, nici măcar viaţă nu ar exista! Faceţi din anul care vine piatra de temelie a fericirii voastre viitoare. Viaţa e scurtă, trăiţi-o cu pasiune, cu recunoştinţă şi dăruiţi-o celor de lângă voi cu ambele mâini. Aşa până şi lumea în care trăim o să devină mai bună şi mai frumoasă!

Un an nou plin de fericire, bucurii, iubire, cu sănătate şi pace vă doresc! Să ne auzim şi să ne citim cu bine şi anul viitor! Vă mulţumesc tuturor că-mi sunteţi aproape!

Reclame

9 comentarii

Din categoria jurnal

9 răspunsuri la „Gânduri pentru 2015

 1. Să îţi fie 2015 blând şi bun! La mulţi ani, Lucia!

  Apreciază

 2. Multumesc pentru aceste gânduri frumoase. Un an bun, cu linişte, sănătate,bucurii, prosperitate!

  Apreciază

 3. Să-ți fie 2015 pe placul inimii, Lucia. Să-ți aducă liniștea pe care ți-o dorești și să te însenineze! 🙂

  Apreciază

 4. Un gând bun îți trimit și eu, Lucia! Să-ți fie anul acesta mai frumos decât cei ce au trecut, mai cald și mai luminos!
  La mulți ani!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s