Amza- un oltean

S-au împlinit 30 de ani de la dispariţia unuia dintre cei mai talentaţi şi iubiţi actoti pe care i-a avut filmul românesc dintotdeauna. Amza Pellea. Am crescut cu Nea Mărin. Eram copil şi printre puţinele momente plăcute şi mult aşteptate ale unui an erau schiţele cu Nea Mărin din noaptea de Revelion.  Dacă Ceauşescu îşi făcuse un obicei să-şi salute poporul la miezul nopţii şi să ne ureze un „La mulţi ani” la care mai toţi îi răspundeau printre dinţi „du-te la dracu”, urarea venită din partea lui Nea Mărin încălzea suflete. Îl iubeam, îl simţeam aproape de suflet, ca şi cum făcea parte din familie. Poate şi pentru că sunt de acolo… dintr-un sat prăfuit de pe malul Dunării, la câţiva km de Băileştiul lui natal. Îl simţeam mai mult decât alţii, poate, de-al meu, din aceeaşi rădăcină.

Am devorat filmele lui. Am suferit când în Mihai Viteazul nu i-am recunoscut vocea pentru că a făcut un rol magistral atunci. Eu cred şi acum că Mihai Viteazul era exact aşa cum l-a interpretat Amza Pellea.  Şi dacă în firea domnitorului erau şi deosebiri, înseamnă că nu a fost perfect. Amza în rolul lui Mihai Viteazul a fost perfect. A venit apoi „Nea Mărin miliardar” şi am avut atunci certitudinea că filmul românesc a atins perfecţiunea. Nicicând românii nu au fost în stare să ecranizeze o comedie mai spumoasă ca aceea.  Bine, nu mă consider critic de film. E doar părerea subiectivă a cuiva care se trage din acelaşi pământ nisipos şi arid. E omagiul meu adus celui mai mare actor pe care l-au dat acele nisipuri vreodată. Vestea bolii lui incurabile şi dispariţia rapidă, fără drept de apel, a căzut ca un trăznet. În momentul acela aş fi suferit mai mult doar dacă se ducea tata. Acum 30 de ani o parte din frumuseţea neaosă şi mucalită a oltenilor mei a plecat cu el. Nu-mi pot închipui durerea lui sau a familiei lui. Pot doar să mă pun în locul lor şi să spun că e insuportabil. Şi pot spune ce am simţit eu şi câţi ani după aceea am aşteptat revelion după revelion, ca Nea Mărin să-mi ureze de bine la trecerea dintre ani. Pentru că eu aveam senzaţia că doar aşa îmi va merge bine în anul ce începea. Timpul a trecut, tehnologia a avansat şi acum, de câte ori mi-e dor de casă şi de neamul meu vesel şi mucalit, îl ascult pe Nea Mărin povestind cum numai el ştia s-o facă tot felul de păţanii obişnuite de-ale unui Sucă ce parcă mi-a fost coleg de şcoală. Şi atunci râd printre lacrimi şi uit pentru o clipă de trecerea implacabilă a timpului. Mă întorc copil, acasă, printe ai mei, acolo unde iernile la gura sobei erau mai frumoase ca oriunde în lume şi unde oamenii ştiau să treacă prin viaţă râzând. Să ne ierţi Amza Pellea că am ajuns să te pomenim atât de rar şi că am uitat să trăim frumos şi vesel cum ne-ai învăţat. Să ştii că nu te-am uitat. Doar te-am închis în cea mai de preţ cămărută a sufletului, să te ferim de toată mizeria ce este acum în oamenii din jur.

http://www.youtube.com/watch?v=ohardyYVRUY

Odihnă uşoară, Nea Mărine!

11 comentarii

Din categoria Lumina de ceară

11 răspunsuri la „Amza- un oltean

 1. ce am putea spune mai mult? Prea frumos ai scris…

  Apreciază

 2. Așa cum se spune despre Oamenii Mari: Amza Pellea n-a murit, atâta vreme cât îl mai vedem și apreciem pe orice ecran. Pentru mine, cel puțin, a fost cel mai mare oltean pe care l-am văzut vreodată. Și unul dintre cei mai români dintre români!

  Apreciază

 3. Dan

  Mi-a luat Petre vorba din gură… Nu-i mort, fatăăăă… Ai visat tu urât.

  Apreciază

 4. Noi, ăştia de-am crescut cu cheia de gît ştim ce-a-nsemnat Amza. Mi-e teamă că timpurile astea au alte cerinţe sau gusturi, de multe ori pervertite. Nu ştiu cîtă emoţie mai provoacă, de exemplu, rolul din Osînda, care este de un tragism care depăşeşte cu mult încercările timide ale producţiilor de după ’89. Timpul însă va cerne valorile şi ştiu că Amza va rămîne la suprafaţă.

  Apreciază

  • Osânda e un clasic al filmului românesc. Nu cred că există multe filme care să se compare cu el şi mulţi actori care să reuşească un rol cum a reuşit Amza atunci. Dacă România ar fi fost America, Manolache Preda ar fi fost unul din rolurile care l-ar fi primit. Ştiu că mulţi îl desconsideră şi pe Nicolaescu şi filmele lui. A ştiut totuşi ca nimeni altul să pună în valoare tot ce avea un actor mai bun. Şi Amza chiar avea.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s