Răspuns pentru Jurnal de cafenea

Bună ziua, Jurnalule. Pentru că nu ai secţiune de comentarii la tine pe blog şi pentru că nu ştiu să-ţi aflu o adresă ca să-ţi răspund direct, o să încerc aici să fac un pic de lumină în problemele tale expuse în postul „tva-ul prima plată” . În primul rând, ar trebui să-ţi schimbi contabilul. E clar că anumite lucruri îl depăşesc. În al doilea rând, nu firma rechin te-a obligat să te înregistrezi ca plătitor de TVA în registrul Operatorilor Intracomunitari, ci statul român, pentru că de, a încheiat nişte convenţii pe care trebuie să le respecte cu statele UE. De aia suntem membri UE, să respectăm legislaţia. Deci, asta nu putea fi evitată, daca intreprinderea individuală pe care o aveţi e înregistrată în România şi factura o emiteţi pentru un client dintr-o ţară membră UE.

Atunci când aţi început lucrul trebuia să negociaţi venitul astfel încât el să cuprindă şi TVA-ul de 24% . Cota nu e impusă de UE, e internă. În statele UE e mai mică, sau mai mare, după caz. Oricum, cine v-a învăţat să faceţi intreprinderea individuală trebuia să vă lămurească şi cu privire la aceste aspecte. Să ştiţi de la început cum porniţi la drum şi dacă mai vreţi s-o luaţi pe drumul acela sau alegeţi altul.

Nu puteţi deduce TVA de pe bonurile fiscale pentru ce cumpăraţi în străinătate. TVA-ul se deduce doar pentru cumpărăturile de pe teritoriul României şi aici doar de pe factură sau doar dacă bonul fiscal cu valoare până în 100 de euro poartă numene II-ului dumneavoastră şi codul fiscal tipărit de casa de marcat. Din afară, chiar dacă cereţi factură fiscală pentru cumpărările făcute, acestea vor fi emise fără tva, pentru că aceleaşi convenţii prevăd că TVA-ul se decontează între statele membre. Oricum,. nu aţi avea voie să deduceţi TVA pentru că sunteţi înregistrat ca plătitor de TVA doar în registrul operatorilor intracomunitari, nu şi pe teritoriul României. Trebuia să cereţi cod de TVA la fisc pentru a putea exercita dreptul de deducere în ţară.

Din păcate, TVA-ul aferent veniturilor obţinute de dumneavoastră trebuie achitat în cazul de faţă. Pentru viitor încercaţi să găsiţi o soluţie în ţara în care vă desfăşuraţi activitatea şi să renunţaţi la II în România. Nu e rentabilă.

Văd că wordpress-ul nu vrea să mă lase să pun link direct către blogul omului. Dacă îl cunoaşteţi careva, poate îi transmiteţi si răspunsul meu. Poate îl ajută. E vorba de http://jurnaldecafenea.ro/2014/01/26/tva-ul-prima-plata/

10 comentarii

Din categoria Uncategorized

10 răspunsuri la „Răspuns pentru Jurnal de cafenea

  1. Poți scrie un mail la adresa:
    tiblogger[at]yahoo[punct]com
    Aș putea să o fac și eu, să-i transmit link spre articolul tău, dar nu-mi pare foarte corect. Sper să-ți fie de ajutor.

    Apreciază

  2. Lumea-i mai mica decat ne-am imaginat 🙂

    Lucia,
    multumesc pentru raspuns! Vreau numai sa clarific doua chestii care poate nu le-am prezentat destul de bine in post-ul meu.

    Compania cu care am contractul mi-a cerut datale ii-ului meu + Numar de TVA. Le-am spus ca eu in Romania functionez fara TVA pentru ca nu am nevoie, venitul meu fiind sub acel plafon. La care mi-au spus ca nu putem semna contractul. Proabil este conventia intre statele UE de care spui.

    Stiam ca venitul, mai mult sau mai putin negociat, pentru ca sunt si aici niste plafoane, va include 24% TVA. Ce nu am clarificat de la bun inceput, poate din superficialitate si in baza experientei anterioare tot in Europa, a fost acest aspect al platii TVA-ului pe care chiar nu aveam cum sa-l evit. Probabil ai dreptate, un ii care functioneaza bine nu e prea rentabil in Romania.

    „nu aţi avea voie să deduceţi TVA pentru că sunteţi înregistrat ca plătitor de TVA doar în registrul operatorilor intracomunitari, nu şi pe teritoriul României. Trebuia să cereţi cod de TVA la fisc pentru a putea exercita dreptul de deducere în ţară.”

    Precizez ca eu am deja Nr de TVA in Romania (Despre acest Cod de TVA este vorba, nu?), altfel nu reuseam sa-l obtin si pe cel pentru VIES (ROI).
    Cat pentru deducerea TVA-ului de pe facturile platite in UE este destul de clar.
    Astept aceasta confirmare si clarifcari saptamana viitoare cand voi mai consulta si alti contabili.

    Multumesc inca o data!

    Adresa mea de mail este:

    tiberiu@jurnaldecafenea.ro

    Mugur, multumesc pentru participare. o sa-mi actualizez adresa pe blog 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu